Ένα από τα θέματα που έχει απασχολήσει και έχει συζητηθεί όσο λίγα στο χώρο του web είναι το πως καθορίζεται το κόστος μιας ιστοσελίδας. Όλοι οι επαγγελματίες έχουμε έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με πελάτες που έχουν μείνει με ανοιχτό το στόμα ακούγοντας την τιμή της ιστοσελίδας τους. Πολλές φορές ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που είναι πραγματικά παραπληροφορημένοι από όσα έχουν διαβάσει ή ακούσει από συνάδελφους του χώρου. Η απάντηση ως προς το κόστος μιας ιστοσελίδας σίγουρα δεν είναι απλή, ούτε και μπορούμε να έχουμε έναν τιμοκατάλογο και να τον παρουσιάζουμε κάθε φορά που έρχεται κάποιος πελάτης στο γραφείο μας. Ο πελάτης δεν θα πρέπει να ξεχνάει ότι δεν παραγγέλνει από το menu ενός εστιατορίου αλλά βρίσκεται σε ένα δημιουργικό γραφείο που παρέχει υπηρεσίες. Το πρόβλημα με την παροχή υπηρεσιών γενικότερα είναι ότι δημιουργεί παρεξηγήσεις ως την κοστολόγηση γιατί ας μην ξεχνάμε ότι είναι κάτι άυλο χωρίς να δίνει κάτι το ξεκάθαρο στον αποδέκτη – πελάτη. Θα λέγαμε ότι είναι περισσότερο ένα ποιοτικό αγαθό παρά ποσοτικό. Εδώ ακριβώς παρουσιάζεται και το θέμα της μη κατανόησης ή παρεξήγησης που προκύπτει. Συνεπώς οφείλουμε ως επαγγελματίες να είμαστε όσο περισσότερο ξεκάθαροι γίνεται και να εξηγούμε στους πελάτες μας ακριβώς τι ενοούμε και τι παρέχουμε.
Η έως τώρα εμπειρία μας έχει δείξει ότι θα πρέπει ως επαγγελματίες να κάνουμε σαφές στην αγορά ποιο είναι το προφίλ του πελάτη που αναζητούμε. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως θα πρέπει να έχουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική πωλήσεων και να προσεγγίζουμε τους κατάλληλους αποδέκτες – πελάτες των υπηρεσιών μας. Είναι τελείως ανούσιο να προσπαθείς να πουλήσεις κάτι ακριβό σε κάποιον που δεν διαθέτει τα χρήματα ή την φιλοσοφία για το συγκεκριμένο αγαθό. Αρχικά δεν θα καταλάβει τι του λέτε και στο τέλος θα διαδώσει στον κύκλο του ότι εσείς είστε ένας ακριβός πωλητής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Το αποτέλεσμα για εσάς, μάλλον ζημειωγόνο. Χάσατε και χρόνο και δημιουργήσατε μια αρνητική εικόνα για το προϊόν σας. Πρέπει λοιπόν να έχουμε ένα ξεκάθαρο target group και να απευθυνόμαστε αυστηρά προς αυτούς. Αύτο είτε πουλάμε φθηνά είτε ακριβά.
Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα μας, την κοστολόγηση μιας ιστοσελίδας, θα πρέπει ως πελάτες, για να μπορέσετε να κρίνετε σωστά μια προσφορά, να λάβετε υπόψη τα εξής:
α) Το είδος της ιστοσελίδας (π.χ. προκατασκευασμένο open source CMS τύπου Joomla ή Custom από το μηδέν φτιαγμένη στα μέτρα σας ιστοσελίδα)
β) Η εμπειρία του κατασκευαστή
Αν πρόκειται για κάποιον που είναι ερασιτέχνης και κάνει ιστοσελίδες για το χόμπι του, τότε προφανώς και η τιμή θα είναι χαμηλή. Αν όμως μιλάμε για κάποιον επαγγελματία ο οποίος έχει το δικό του γραφείο, διαθέτει εμπειρία και πελατολόγιο με δουλειές που μπορείτε να δείτε ανα πάσα στιγμή και να ελέγξετε, τότε σίγουρα η τιμή του θα είναι πολύ υψηλότερη.
γ) Υποστήριξη & περαιτέρω ανάπτυξη
Ας μην ξεχνάμε ότι μια ιστοσελίδα δεν τελειώνει με την σχεδίαση της. Θα πρέπει ο επαγγελματίας να μπορεί να σας υποστηρίζει σε κάθε επίπεδο αλλά και να σας συμβουλεύει για τη σωστή πορεία και προώθηση της σε κάθε στάδιο εξέλιξης της. Δεν είναι κάτι που απλώς το ξεκινάτε και προχωράει μετά από μόνο του. Χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση και εξέλιξη. Αλλιώς το εγχείρημα σας είναι “τελειωμένο” από την πρώτη ημέρα της γέννησης του.
Το θετικό σήμερα είναι ότι επειδή ακριβώς ο χώρος του διαδικτύου έχει γίνει πολύ ανταγωνιστικός, δεν χωράει προχειρότητες. Έτσι δεν μπορεί να επιβιώσει εύκολα κάποιος που δεν παρέχει άριστες υπηρεσίες. Το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να διεκδικήσει το μερίδιο της αγοράς που στοχεύει.
Συμπερασματικά, αυτό που εμείς προτείνουμε σε κάθε νέα επαφή με υποψηφιους πελάτες μας είναι να είναι σίγουροι για το τι θέλουν να κάνουν και να έχουν όσο γίνεται πιο ξεκάθαρους στόχους. Έτσι μόνο μπορεί κάποιος να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη σχέση ποιότητας – τιμής μιας ιστοσελίδας.