fbpx
ISTOTEXNIKI
WEB SOLUTIONS

Ηλεκτρονικά φαρμακεία η νέα μόδα

Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά τα ηλεκτρονικά φαρμακεία στο Διαδίκτυο, φαινόμενο που μέχρι πρόσφατα παρατηρούνταν μόνο στο εξωτερικό.

Ομως, και Ελληνες φαρμακοποιοί πλέον μαζί με χρήστες του Ιντερνετ προχωρούν τώρα στη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων με φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής, είδη υγιεινής και καλλυντικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μόδα που κάνει θραύση στον κυβερνοχώρο και απευθύνεται σε όσους ψωνίζουν διαδικτυακά με την ελπίδα εξασφάλισης καλύτερων τιμών.

Εκτός ελέγχου

Ωστόσο, το πρόβλημα εστιάζεται στο μεγάλο κενό που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο, καθώς σήμερα κανείς δεν μπορεί να ελέγξει τι ακριβώς πωλείται, ποια είναι η ποιότητα, αλλά και η προέλευση διαφόρων σκευασμάτων. Παρ’ ότι θεωρητικά απαγορεύεται η πώληση φαρμάκων έστω και μη συνταγογραφούμενων (ΜΗΣΥΦΑ), δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μπορεί κανείς να βρει κανονικά φαρμακευτικά σκευάσματα και μάλιστα με έκπτωση.

Οπως αποσαφηνίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσεως, Βασίλης Σερέτης: «Τα ΜΗΣΥΦΑ δεν πρέπει να πωλούνται στα ηλεκτρονικά φαρμακεία γιατί κατ’ αρχάς έχουν και αυτά κουπόνι, όπως και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται. Επίσης όλο το νομοθετικό πλαίσιο τα περιγράφει ως σκευάσματα που πρέπει να δίδονται μόνο διά χειρός φαρμακοποιού».

Ενα βήμα πίσω

Ομως η εξέλιξη της τεχνολογίας φαίνεται ότι έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους εθνικούς νόμους. Η οικονομική κρίση δημιουργεί πρόσθετους φόβους ότι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη στροφή των πολιτών σε αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας φάρμακα λόγω της χαμηλότερης τιμής τους. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να έχει επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς ήδη στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες.

Οι επίσημοι υγειονομικοί φορείς, όπως ο ΕΟΦ, έχουν εκδώσει προειδοποιητικές ανακοινώσεις για τις νεαρές κυρίως ηλικίες, δεδομένου ότι χειρίζονται περισσότερο και καλύτερα το Διαδίκτυο.

Πλαστά σκευάσματα

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι πολλά φάρμακα που διακινούνται στο Διαδίκτυο είναι πλαστά. Με βάση τις εκτιμήσεις, τουλάχιστον 50% των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στον παγκόσμιο ηλεκτρονικό ιστό είναι πλαστά ή νοθευμένα και βέβαια μη εγκεκριμένα από τις αρχές, ενώ πολλά είναι και αγνώστου προελεύσεως.

Με βάση τους υπολογισμούς των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, περίπου 2%-3% των φαρμάκων που διακινούνται γενικώς στην Ε.Ε. είναι πλαστά, ενώ υπολογίζεται ότι προέρχονται από την Ινδία και χώρες της Αφρικής. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι το ποσοστό προς το παρόν περιορίζεται στο 1%, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία πως σύντομα θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι αγοράζουν από το Διαδίκτυο σκευάσματα που προορίζονται κυρίως για αδυνάτισμα και στυτική δυσλειτουργία, ενώ και τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται ψηλά στη λίστα.

Τεράστιος τζίρος

Πάντως αδύναμα μπροστά στο παγκοσμιοποιημένο αυτό φαινόμενο εμπορίου εμφανίζονται και τα όργανα της Ε.Ε. Παρά τις οδηγίες που εξέδωσαν προς τα κράτη-μέλη, δεν έχουν κατορθώσει να ανακόψουν την επικίνδυνη αγορά «ηλεκτρονικών» φαρμάκων. Εκτιμάται μάλιστα ότι τα κονδύλια της ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ ετησίως.

 

 

ΠΗΓΗ:https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=345911

ΚΛΕΙΣΙΜΟ