fbpx
ISTOTEXNIKI
WEB SOLUTIONS

Αντιμετώπιση των κινδύνων του διαδικτύου

Κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του

Η πρόληψη είναι η καλύτερη συνταγή για την καταπολέμηση οποιουδήποτε προβλήματος. Στους όρους του Διαδικτύου, η γνώση είναι αποδοτικότερη. Εάν συμπαθούμε ή όχι το Διαδίκτυο είναι και θα είναι ένα μέρος της ζωής μας έτσι αντί να του αποφύγουμε εμείς προσπαθούμε να μάθουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε υπεύθυνα. Τα παιδιά σήμερα χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο από την ηλικία των τεσσάρων και μετά. Κατά συνέπεια, στην απλούστερη γλώσσα που ένα παιδί μπορεί να καταλάβει πρέπει να τους δοκιμάσουμε και να εκπαιδεύσουμε κάθε πτυχή κάθε κινδύνου που βρίσκεται εκεί έξω έτσι ώστε να μπορούν να το αντιμετωπίσουν. Στις νεαρές ηλικίες η χρήση του Διαδικτύου είναι περιορισμένη στα παιχνίδια κυρίως και ίσως στέλνοντας με καθοδήγηση ένα ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Στην ηλικία των επτά και μετά, τα παιδιά είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για έρευνα πληροφοριών, για να κουβεντιάσουν και για παιχνίδια. Η ποικιλία των χρήσεων επεκτείνεται και με την αύξηση των κινδύνων. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν τα παιδιά για τους κινδύνους του Διαδικτύου και να ελεγχθεί η χρήση τους μέσω διάφορων μέσων.

 

Χρησιμοποιήστε τον μέγιστο έλεγχο ασφάλειας χρήσης στους υπολογιστές που τα παιδιά χρησιμοποιούν

  • Χρησιμοποιείστε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα ασφάλειας στον υπολογιστή όπου τα παιδιά σερφάρουν.
  • Να είστε φιλικός και να τους εξηγήσετε ότι οποιαδήποτε στιγμή αντιμετωπίσουν κάτι ύποπτο ή όταν κάποιος ξένους τους μιλήσει να ενημερώσουν έναν αξιόπιστο ενήλικα αμέσως.
  • Ενημερώστε τα παιδιά ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίγουν emails από αγνώστους και ακόμα όταν παίρνουν email από κάποιον που γνωρίζουν και τους φαίνεται παράξενο πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τους γονείς τους.
  • Μάθετε στα παιδιά σας πώς να αποφεύγουν ένα άτομο το οποίο τους στέλνει ενοχλητικά μηνύματα και τους ενοχλεί.
  • Ενημερώστε τους ότι με το να είναι υπεύθυνοι όταν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προστατεύουν τους εαυτούς τους από οποιανδήποτε ζημιά.
  • Ποτέ μην κριτικάρετε τα παιδιά όταν καταπατήσουν τους κανονισμούς. Απλά εξηγήστε τους γιατί δεν πρέπει να το κάνουν και κάντε τους να καταλάβουν τις συνέπειες της πράξης τους.
  • Μάθετε στα παιδιά πώς να  ψάχνουν αποτελεσματικά και πώς να χρησιμοποιούν μηχανές αναζήτησης που προσφέρουν προστασία (όπως η Google safe search for kids).
  • Μην υποτιμήσετε ποτέ την περιέργεια των παιδιών. Καλύτερα να τους δείξετε τι υπάρχει εκεί έξω έτσι ώστε να ηρεμίσει η περιέργεια τους παρά να τους αφήσετε να γίνουν θύματα για να μάθουν.
  • Δείξτε τους πώς και που να καταγγείλουν κάτι παράνομο εάν παρουσιαστεί μπροστά τους.

Είναι πάντα καλύτερο να είναι σαφής και ρεαλιστική μια κατάσταση χωρίς εκφοβισμό των παιδιών που μπορεί να τους αποτρέπει από το να σας το πουν με αποτέλεσμα να  τους καθιστά θύματα στο τέλος. Τα παιδιά σήμερα προσαρμόζουν τις τεχνολογικές προόδους στις ζωές τους με μια μεγαλύτερη ευκολία από τους ηλικιωμένους. Είναι επομένως ανώφελο να προσπαθήσει κάποιος να αποφύγει τη χρήση ενός υπολογιστή και τα παιδιά από το να τον χρησιμοποιήσουν. Το Διαδίκτυο είναι ένα μέρος των ζωών μας και είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να το χρησιμοποιήσουμε και να διδαχτούμε και το σωστό τρόπο χρήσης του. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να καταλάβουν τη σοβαρότητα των κινδύνων του Διαδικτύου, ειδικά στα ζητήματα σχετικά με τη παιδική πορνογραφία και την παιδοφιλία.

Δείτε περισσότερα από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

 

ΠΗΓΗ: https://www.cyberethics.info/cyethics1/index.php?option=com_content&view=article&id=161&Itemid=31&lang=el

ΚΛΕΙΣΙΜΟ