fbpx
ISTOTEXNIKI
WEB SOLUTIONS

ΕΣΠΑ: Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα επιδοτήσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τελευταία ενημέρωση: 16/4/2013

Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης μέσα από το οποίο επιδοτούνται επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί κλάδοι της μεταποίησης, του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι δικαιούχοι έχουν περιθώριο σχεδόν έναν μήνα για την υποβολή των προτάσεών τους και για την ακρίβεια μέχρι τις 10 Μαΐου.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 60% και το εύρος των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να καταθέσουν και να πετύχουν σε αυτό τη χρηματοδότηση νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις είναι και για τις τρεις κατηγορίες από 20.000 έως 300.000 ευρώ.

Στον κλάδο της μεταποίησης επιχορηγούνται:
•Επαγγέλματα οικοδομής, όπως κατασκευαστές μεταλλικών πορτών και παραθύρων, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ψυκτικοί, ξυλουργοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, αλλά και εκείνοι που κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων (σοβατζήδες) όπως και οι κατασκευαστές στεγών.

•Μικρές μονάδες παραγωγής τροφίμων, όπως αρτοποιία, παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παξιμαδιών και μπισκότων, μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και παρόμοιων αλευρωδών προϊόντων, σοκολάτας και ζαχαρωτών, έτοιμων γευμάτων και φαγητών.

•Βιοτεχνίες κατασκευής ειδών ένδυσης και υπόδησης.

•Βιοτεχνίες κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, όπως ντεπόζιτα, δεξαμενές και δοχεία, μαχαιροπίρουνα, κλειδαριές και μεντεσέδες, εργαλεία, χαλύβδινα βαρέλια και παρόμοια δοχεία, είδη από σύρμα, αλυσίδες και ελατήρια.

•Βιοτεχνίες κατασκευής μηχανημάτων και εξοπλισμού, όπως φούρνοι, κλίβανοι, γραφεία, ηλεκτροκίνητα εργαλεία χειρός, ψυκτικός και κλιματιστικός εξοπλισμός μη οικιακής χρήσης, ποδήλατα.

•Επιπλοποιοί.

•Κατασκευαστές κοσμημάτων και ρολογιών.

Στον κλάδο της μεταποίησης, το εύρος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των προτάσεων είναι από 30.000 έως 300.000 ευρώ.

Ευκαιρίες ενίσχυσης παρουσιάζουν και συγκεκριμένες επιχειρηματικές αλλά και επαγγελματικές δραστηριότητες στους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών. Εκεί το ύψος του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των επενδυτικών προτάσεων είναι από 20.000 έως 100.000 ευρώ.

Μέσα από τις δράσεις των συγκεκριμένων κλάδων ενισχύονται επαγγελματικές δραστηριότητες για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση αλλά και όσοι έχουν επιχειρήσεις.

Ετσι χρηματοδοτούνται:

•Δραστηριότητες αρχιτεκτόνων, όπως υπηρεσίες αρχιτεκτονικών μελετών διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων, εκπόνησης μελετών και προγραμμάτων χωρικής ανάπτυξης, μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πολεοδομικής παρέμβασης, μελετών συντονισμένης αστικής ανάπτυξης, υπηρεσίες πολεοδομικών και ρυμοτομικών μελετών, χωροταξικών και ρυθμιστικών μελετών, ειδικών αρχιτεκτονικών μελετών, εκπόνησης μελετών φυτοτεχνικής διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και έργων πρασίνου και υπηρεσίες σχεδιασμού και επίβλεψης χώρων πρασίνου, πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, περιφράξεων και χώρων στάθμευσης.

•Δραστηριότητες μηχανικών και συναφείς δραστηριότητες παροχής τεχνικών συμβουλών, όπως υπηρεσίες εκπόνησης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων τεχνικών έργων, μελετών σκοπιμότητας τεχνικών έργων, υπηρεσίες οικονομοτεχνικών μελετών, υπηρεσίες παροχής επιστημονικών τεχνικών συμβουλών, πραγματογνωμοσυνών για ακίνητα και τεχνικά έργα, στατικών, μελετών μεγάλων ή ειδικών τεχνικών έργων, υπηρεσίες εκπόνησης ηλεκτρολογικών μελετών κτιρίων, μηχανολογικών μελετών κτιρίων, υπηρεσίες τεχνικών μελετών για συστήματα πυρόσβεσης κ.λπ.

•Συνεργεία αυτοκινήτων, και συγκεκριμένα συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων.

•Σχεδιαστές, όπως ντεκορατέρ, αισθητικός σχεδιασμός προϊόντων, σχεδιαστές επίπλων, συσκευασιών, υφασμάτων, κοσμημάτων και μοντελίστ.

•Γραφίστες διαφημίσεων, υπηρεσίες κατασκευής διαφημιστικών πινάκων και επιγραφών.

•Φροντιστήρια ξένων γλωσσών και υπηρεσίες εκπαίδευσης μέσω Διαδικτύου.

•Χονδρικό εμπόριο τροφίμων.

•Χονδρικό εμπόριο μηχανημάτων και βιομηχανικών προϊόντων.

Οι επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος

Οι επιλέξιμες δαπάνες για τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου και τις υπηρεσίες μεταξύ άλλων είναι:

1 Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρος. Το μέγιστο επιλέξιμο ποσοστό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη δαπάνη είναι 60%.
•Κτιριακές εργασίες διαμόρφωσης χώρων.
•Παρεμβάσεις για τη βελτίωση, αναβάθμιση και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
• Κατασκευές, διαμορφώσεις, επεκτάσεις, διαρρυθμίσεις των κτιριακών εγκαταστάσεων οι οποίες στοχεύουν στο να διευκολύνουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ.
•Δεν περιλαμβάνονται οι δαπάνες έκδοσης αδειών και οι δαπάνες επίβλεψης.

2 Μηχανήματα – Εξοπλισμός. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσοστό επί του προϋπολογισμού είναι 100%.
•Προμήθεια – μεταφορά – εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού που εξυπηρετούν την παραγωγή, αποθήκευση, διάθεση των προϊόντων και τη λειτουργία της επιχείρησης (συμπεριλαμβανομένων και των χώρων διοίκησης)
•Προμήθεια μεταφορικών μέσων διακίνησης προϊόντων και πρώτων υλών εντός του χώρου παραγωγής
• Προμήθεια – μεταφορά – εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανών γραφείου, εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και αναβάθμισης υφιστάμενων συστημάτων τηλεπικοινωνίας, τηλεφωνικά κέντρα κ.λπ.
•Προμήθεια – μεταφορά – εγκατάσταση νέων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού πληροφορικής, π.χ. ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εξοπλισμός μηχανογράφησης, και ηλεκτρονικής δικτύωσης κ.λπ.
•Προμήθεια – μεταφορά – εγκατάσταση νέων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης, αυτοματοποιημένα συστήματα μεταφοράς προϊόντων, μηχανές γραφείου, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και αναβάθμιση υφιστάμενων συστημάτων τηλεπικοινωνίας, τηλεφωνικά κέντρα

3 Μεταφορικά μέσα. Το ανώτατο ποσό στον κλάδο της μεταποίησης που μπορεί να επιχορηγηθεί είναι 15.000 ευρώ, και στο εμπόριο και τις υπηρεσίες 10.000 ευρώ.
•Προμήθεια καινούργιων και αμεταχείριστων αυτοκινούμενων μεταφορικών μέσων επαγγελματικής και μόνον χρήσης.

4 Λογισμικά και υπηρεσίες λογισμικού. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό επί του προϋπολογισμού είναι 30.000 ευρώ στον κλάδο της μεταποίησης και 10.000 ευρώ στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.
•Κόστη αδειών χρήσης λογισμικού ή σύμβασης παροχής υπηρεσιών για μέχρι ένα έτος από τον χρόνο προμήθειας. .
•Κόστος εκπαίδευσης σε συστήματα / εφαρμογές που θα προμηθευτεί η επιχείρηση στο πλαίσιο της παρούσας δράσης.

5 Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας. Το ανώτατο ποσοστό επιδότησης είναι 100%.
•Κτιριακές εργασίες, ηλεκτρομηχανολογικές και ειδικές εγκαταστάσεις που συνδέονται άμεσα είτε με εξοικονόμηση ενέργειας.
•Αγορά – μεταφορά – εγκατάσταση εξοπλισμού και συστημάτων για την προστασία περιβάλλοντος, όπως εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ.

6 Προβολή – προώθηση. Το ανώτατο επιλέξιμο ποσό στον επιχορηγούμενο προϋπολογισμό είναι 20.000 ευρώ. Χρηματοδοτούνται έξοδα συμμετοχής σε διεθνείς και επαγγελματικές εκθέσεις, δαπάνες για σχεδιασμό και παραγωγή έντυπου πληροφοριακού υλικού, κατασκευή ιστοσελίδας (μέχρι 5.000 ευρώ) και έξοδα διαφημιστικής καταχώρησης.

Τρόπος χρηματοδότησης

Η δημόσια χρηματοδότηση που αναλογεί στους δικαιούχους καταβάλλεται από τον ΕΦΕΠΑΕ. Ο χρόνος καταβολής της δημόσιας επιχορήγησης επηρεάζεται από την άμεση διαθεσιμότητα ή μη των αντίστοιχων πιστώσεων.

Τρεις είναι οι τρόποι πληρωμής:

1. Προκαταβολή (δυνητική): Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 100% της δημόσιας επιχορήγησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή προκαταβολής από αναγνωρισμένο προς τούτο ίδρυμα, η οποία εκδίδεται υπέρ του ΕΦΕΠΑΕ με διάρκεια ισχύος τουλάχιστον μέχρι την παραλαβή του έργου.

2. Ενδιάμεσες καταβολές: Πραγματοποιούνται έπειτα από υποβολή σχετικού Αιτήματος Επαλήθευσης – Πιστοποίησης από πλευράς δικαιούχου και πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, όπου και προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του έργου μέχρι τη στιγμή της υποβολής του Αιτήματος, και η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση. Στον δικαιούχο καταβάλλεται μέχρι το 80% της εγκεκριμένης δημόσιας χρηματοδότησης.

3. Αποπληρωμή: Πραγματοποιείται έπειτα από επαλήθευση της ολοκλήρωσης του έργου.

Κατά την παραλαβή του έργου, προσδιορίζεται το ύψος των επιλέξιμων δαπανών του, η ημερομηνία ολοκλήρωσής του, πραγματοποιείται η λογιστική εκκαθάρισή του και καταβάλλεται στον δικαιούχο η τυχόν οφειλόμενη δημόσια χρηματοδότηση.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 15 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ενταξης για τις Θεματικές Ενότητες «Μεταποίηση» και τους 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Ενταξης για τη Θεματική Ενότητα «Εμπόριο – Υπηρεσίες».

Υπάρχει η δυνατότητα τρίμηνης παράτασης, η οποία θα δίνεται ύστερα από αίτημα του δικαιούχου της ενίσχυσης. Η ανωτέρω παράταση δεν δύναται να εγκρίνεται εφόσον η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου υπερβαίνει την 30/06/2015 και πρέπει να προσαρμόζεται αναλόγως.

Κατάθεση αιτήσεων
Πώς υποβάλλεται η πρόταση

Η επενδυτική πρόταση υποβάλλεται με το «Εντυπο Υποβολής», το οποίο παράγεται κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων που παρέχει το υπ. Ανάπτυξης.

Η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής είναι υποχρεωτική και οι προτάσεις υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας: www.ependyseis.gr. Μετά τη λήξη της ημερομηνίας της ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων δεν γίνεται αποδεκτή καμία υποβολή προτάσεων.

Οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν θα είναι αυτές οι οποίες έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά και για τις οποίες έχει αποσταλεί εμπρόθεσμα στους τόπους υποβολής ο φυσικός φάκελος. Ο φυσικός φάκελος υποβάλλεται στο σημείο το οποίο ο επενδυτής δηλώνει στην ηλεκτρονική του υποβολή. Με το πέρας των υποβολής των προτάσεων ακολουθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων με την ευθύνη της ΕΥΔ ΕΠΑΕ, τη συμμετοχή των περιφερειών και την υποστήριξη του ΕΦΕΠΑΕ. Η αξιολόγηση γίνεται σε δύο στάδια:

1. Στο πρώτο στάδιο γίνεται έλεγχος από τον ΕΦΕΠΑΕ τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής των προτάσεων σύμφωνα με όσα αναλυτικά περιγράφονται στο Παράρτημα XIII.

2. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται αξιολόγηση των προτάσεων με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
•Τεχνική κατάσταση επιχείρησης
• Οικονομική κατάσταση επιχείρησης
• Κατάσταση επενδυτικού σχεδίου
• Επιπτώσεις επενδυτικού σχεδίου στην κοινωνία και στην οικονομία

ΚΛΕΙΣΙΜΟ