ΒΑΣΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 

ΒΕΛΤΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
SEO

Η βελτίωση του SEO και η προώθηση μίας ιστοσελίδας είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει μετά την ολοκλήρωση ενός έργου.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ένας βασικός λόγος ύπαρξης μίας ιστοσελίδας, είναι η παρουσία μας στο διαδίκτυο. Μία εταιρία που δεν έχει website σήμερα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Καθώς οι πληροφορίες μας βομβαρδίζουν καθημερινά και συνεχώς, όλοι μας το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ψάχνουμε κάτι, είναι η αναζήτηση σε μία μηχανή αναζήτησης. Το ζητούμενο όμως είναι να μπορεί να μας βρει εκεί μέσα…!

Οι λέξεις-κλειδιά δεν αρκούν πια για να δούμε την ιστοσελίδα μας στην πρώτη θέση των αποτελεσμάτων. Η ομάδα μας κατασκευάζει την σελίδα σας από την αρχή χωρίς απλά να “γεμίζουμε ” τα κείμενα με λέξεις-κλειδιά καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στην μηχανή αναζήτησης της Google, ο παραδοσιακός αυτός τρόπος αύξησης της επισκεψιμότητας, πια δεν λειτουργεί. Το στήσιμο της ιστοσελίδας πρέπει να γίνει πια διαφορετικά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

1. Ταχύτητα φόρτωσης

Όσο πιο γρήγορα φορτώνει η ιστοσελίδα, τόσο πιο ψηλά θα την κατατάξει η Google στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Αναλυτικά πρέπει να υλοποιηθούν τα παρακάτω:

 1. Συμπίεση περιεχομένου, μέσω της ενεργοποίησης του gzip
 2. Βελτιστοποίηση των εικόνων (προσοχή στο μέγεθος αυτών κατά το upload)
 3. Minify τα αρχεία css και javascript
 4. Ελαχιστοποίηση χρήσης εξωτερικών extensions/modules
 5. Ενεργοποίηση caching
 6. Ενεργοποίηση browser caching

Υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μέτρησης της ταχύτητας από την ίδια την Google:

Google PageSpeed Insights

Το εργαλείο αυτό, αναλύει διεξοδικά διάφορες παραμέτρους και μας προτείνει τις αντίστοιχες βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για να βελτιωθεί η ταχύτητα φόρτωσης.

2. Βελτιστοποίηση των κειμένων για λάθος λέξεις-κλειδιά

Αυτό είναι το πιο κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες.

Ας δούμε ένα παράδειγμα

Μια εταιρεία που πουλάει ηλεκτρολογικό υλικό, στα κείμενα που έχει στην ιστοσελίδα της τονίζει την λέξη κλειδί “ηλεκτρολογικό υλικό”. Αυτό σαν πρακτική είναι λανθασμένη επιλογή, καθώς με αυτή τη λέξη-κλειδί προσπαθεί να ανταγωνιστεί ενδεχομένως εκατοντάδες επιχειρήσεις με παρόμοια επαγγελματική δραστηριότητα.

Μπορεί όμως να βελτιστοποιήσει τα κέιμενα της με λέξεις-κλειδιά που περιέχουν και τοπικούς χαρακτηρισμούς, όπως “ηλεκτρολογικό υλικό στο Παγκράτι” ή και “ηλεκτρολογικό υλικό βιομηχανικών εγκαταστάσεων”.

Με αυτό τον τρόπο, περιορίζουμε σημαντικά τον “ανταγωνισμό” κατά την αναζήτηση των αποτελεσμάτων και είναι πιθανότερο να αναρριχηθούμε ψηλότερα.

Επίσης είναι γεγονός ότι όσο πιο αναλυτική και περιγραφική είναι η λέξη κλειδί, παρόλο που περιορίζει τον συνολικό όγκο που στοχεύουμε, αποδίδει καλύτερα καθώς επικεντρώνει σε πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγετε τις πολύ γενικές λέξεις κλειδιά οι οποίες δεν έχουν καλή απόδοση αλλά να αναζητήσετε πολύ συγκεκριμένες, ακριβώς για τον τομέα αναζητήσεων που σας ενδιαφέρει.

3. Χρήση metadata

Δεν πρέπει να αμελείτε την χρήση meta titles και meta descriptions σε όλες τις σελίδες/άρθρα που γράφετε τα κείμενα σας.

Είναι σημαντική παράμετρος για την Google παρόλο που τα meta δεδομένα δεν φαίνονται στον απλό χρήστη, αλλά στον κώδικα της κάθε σελίδας.

Το meta description παρόλο που δεν αποτελεί κριτήριο κατάταξης, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην βελτιστοποίηση του CTR (Click Through Rate).

Συμπληρώστε τα Meta descriptions με μινι-περιγραφή για το τι θα βρεί συνοπτικά σε μία σελίδα/άρθρο ο χρήστης.

4. Το κείμενο αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο για την βελτίωση του SEO

Είναι πολύ σημαντικό κάθε σελίδα να έχει γραμμένο εξαιρετικό κείμενο που να περιγράφει ακριβώς τι βλέπει ο χρήστης.

Η γραμματική πρέπει να είναι σωστή και τα κείμενα να “βγάζουν” νόημα!

Το κείμενο πρέπει να αποτελείται τουλάχιστον από 300 χαρακτήρες καθώς πολλές φορές έχουμε την απαίτηση με 2 γραμμές κειμένου να προσπαθούμε να “ανεβάσουμε” την ιστοσελίδα!

Τέλος, αποφύγετε την οποιαδήποτε αντιγραφή κειμένου από κάποια άλλη ιστοσελίδα καθώς ναι μεν θα εξοικονομήσετε χρόνο, αλλά ταυτόχρονα πετάτε στο καλάθι των απορριμάτων όλη την ενδεχόμενη προσπάθεια που κάνετε για βελτίωση του SEO. Το πρωτότυπο, σωστά γραμμένο κείμενο, απαιτεί χρόνο και δεξιότητα για να στηθεί σωστά, αλλά σίγουρα θα σας ανταμείψει θετικά!

5. Τα κινητά και tablets είναι το μέλλον

Μην αμελείτε το γεγονός ότι το μέλλον του διαδικτύου ανήκει στις φορητές συσκευές.

Βελτιστοποιήστε την ιστοσελίδα να “παίζει” σωστά σε οπιαδήποτε φορητή συσκεύη (να είναι responsive δηλαδή).

Τα κείμενα και οι φωτογραφίες σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αν προσαρμοστούν ενδεχομένως με διαφορετική στοίχηση και ανάλυση/μέγεθος.

Μπορείτε να ελέγξετε την συμβατότητα της ιστοσελίδας εάν είναι mobile friendly με το επίσημο εργαλείο της Google κάνοντας κλικ εδώ

6. Ασφάλεια (Ενεργοποίηση SSL)

Ενεργοποιούμε (εάν υποστήριζει ο Hosting provider) το δωρεάν ssl για το domain μας το οποίο λέγεται Let’s encrypt και το οποίο ανανεώνεται αυτόματα κάθε 3 μήνες.

Σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε να αγοράσετε οποιοδήποτε πιστοποιητικό ασφαλείας καλύπτει τις ανάγκες σας (πχ. 256bit προστασία).

Οι ιστοσελίδες που έχουν εγκατεστημένο πιστοποιητικό ασφαλείας, σύμφωνα με την Google, θα έχουν και ένα σημαντικό προβάδισμα στην κατάταξή τους στα αποτελέσματα αναζήτησης.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ

Η κατασκευή ιστοσελίδας είναι σίγουρα ένα μεγάλο βήμα για την προβολή της επιχείρησης σας, αλλά δεν αρκεί για να έχετε μεγάλη επισκεψιμότητα. Αυτό συμβαίνει λόγω των πολλών ίσως ανταγωνιστικών ιστοσελίδων που ήδη προ-υπάρχουν αρκετό καιρό στο διαδίκτυο.

Χρειάζεται χρόνος έτσι ώστε να εμφανιστεί μία ιστοσελίδα στις γνωστές μηχανές αναζήτησης, αλλά κάνουμε τις παρακάτω βελτιώσεις για να έχουμε καλύτερα και πιο γρήγορα αποτελέσματα.

Συνοπτικά προσέχουμε τα εξής:

 • Σωστά γραμμένα πρωτότυπα κείμενα
 • Βελτίωση της ταχύτητας φόρτωσης
 • Χρήση πολύ συγκεκριμένων λέξεων κλειδιών και όχι γενικών
 • Responsive design
 • Εγκατάσταση πιστοποιητικού ασφαλείας
 • Σωστή χρήση meta στοιχείων (meta title, meta decription)