Τεχνικά Ακρωνύμια

Account
Πρόκειται για έναν λογαριασμό που σας παρέχει έγκριση πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Κάθε χρήστης χρειάζεται αυτήν την έγκριση, προκειμένου να μπορεί να συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Μπορείτε να αποκτήσετε έναν τέτοιο λογαριασμό από κάποιον Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου, τον λεγόμενο ISP (Internet Service Provider). Μέσω του ISP που θα επιλέξετε, θα μπορέσετε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο. Για αυτόν τον σκοπό θα σας δοθεί ένα όνομα χρήστη (User Name) και ένας κωδικός πρόσβασης (Password). Συνήθως λαμβάνετε επίσης και μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Administrator

Είναι ο διαχειριςτής ενός δικτύου. Έχει τα περισσότερα δικαιώματα από όλους τους άλλους χρήστες σε ένα δίκτυο και έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις ρυθμίσεις του. Σε έναν ιστοχώρο ο αρμόδιος διαχειριστής είναι συνήθως ο λεγόμενος Webmaster.

ADSL – Asymmetric Digital Subscriber Line

Πρόκειται για μια μέθοδο με την οποία οι ψηφιακές πληροφορίες μπορούν να μεταδίδονται με πολύ υψηλές ταχύτητες. Σε αντίθεση με την σύνδεση μέσω Modem ή με γραμμή ISDN, όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο ADSL έχουμε συνεχή σύνδεση με το Διαδίκτυο και δεν κάνουμε χρήση της τηλεφωνικής μας γραμμής.
Η μέθοδος ADSL έχει αρχίζει να γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα, αν και ακόμα οι ταχύτητες που είναι εφικτές στον Ελλαδικό χώρο είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Eυρώπη, ενώ το κόστος διατηρείται ακόμα σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

Antivirus Software

Πρόκειται για λογισμικό που χρησιμοποιείται για την προστασία του υπολογιστή από τους ιούς, αλλά και από άλλο βλαβερό υλικό. Τα προγράμματα αυτά εγκαθίστανται στον υπολογιστή σας και ελέγχουν όλα τα αρχεία που βρίσκονται σε αυτόν αλλά και τα συνημμένα σε e-mail αρχεία.
Το σύμβολο @ περιλαμβάνεται σε κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση. Η ονομασία του προέρχεται από την πρόθεση «at» της Αγγλικής γλώσσας που σημαίνει «εις το», δηλαδή δηλώνει τον τόπο της διεύθυνσης. Έτσι π.χ. η διεύθυνσηpetros@yahoo.gr σημαίνει ότι ο χρήστης «Πέτρος» έχει την διεύθυνσή του στον Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου yahoo.gr, από όπου λαμβάνει και την ηλεκτρονική του αλληλογραφία.
Το σύμβολο @ βρίσκεται συνήθως στην επάνω σειρά των κεντρικών πλήκτρων του πληκτρολογίου σας και επάνω από τον αριθμό «2» στο ίδιο πλήκτρο. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πατώντας συγχρόνως το πλήκτρο «Shift» και «2».

Attachment

Ο όρος «Attachment» σημαίνει «συνημμένο». Χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και υποδηλώνει την ύπαρξη συνημμένου αρχείου στο ηλεκτρονικό μήνυμα. Το αρχείο που επισυνάπτεται μπορεί να αποτελείται από κείμενο, φωτογραφία, βίντεο, ή ακόμα και υπολογιστικό πρόγραμμα.
Εάν θέλουμε να επισυνάψουμε ένα αρχείο σε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα, τότε μπορούμε να το κάνουμε αυτό κάνοντας κλικ στην αντίστοιχη επιλογή του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε. H επιλογή αυτή μπορεί να ονομάζεται «Insert» ή «Attach». Συνήθως υπάρχει το εικονίδιο ενός συνδετήρα, που υποδηλώνει την «συρραφή» ενός αρχείου μαζί με το ηλεκτρονικό μήνυμα.
Εάν λάβουμε κάποιο ηλεκτρονικό μήνυμα που περιέχει συνημμένο αρχείο, τότε μπορούμε συνήθως να το ανοίξουμε αυτόματα, κάνοντας κλικ στο αρχείο αυτό.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Είναι καλό να ανοίγετε μόνο τα αρχεία που ξέρετε από πού προέρχονται και που είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ ότι δεν περιέχουν ιούς. Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι καλό να ελέγχετε το αρχείο πρώτα για ιούς ή εάν δεν γνωρίζετε τον παραλήπτη και δεν αναμένετε κάποιο αντίστοιχο μήνυμα να διαγράφετε αμέσως το ηλεκτρονικό μήνυμα από τον υπολογιστή σας ΧΩΡΙΣ να ανοίξετε το συνημμένο αρχείο.
Ban

Ο όρος «Ban» σημαίνει απαγορεύω την πρόσβαση ή απλά «πετάω έξω». Για παράδειγμα, εάν κάποιος συμπεριφέρεται με αγενή τρόπο σε κάποιο χώρο ανοιχτής συνομιλίας, τότε μπορεί ο υπεύθυνος του χώρου να του απαγορεύσει την πρόσβαση από εδώ και στο εξής.
Banner
Εάν σερφάρετε στο Διαδίκτυο, τότε θα έχετε προσέξει ότι σε πολλές σελίδες υπάρχουν πεδία στα οποία σας προτρέπουν να κάνετε κλικ ή στα οποία αναγνωρίζετε διαφημιστικές μάρκες. Τα πεδία αυτά λέγονται «banner» και χρησιμοποιούνται συνήθως για σκοπούς διαφήμισης και προβολής εταιριών, προϊόντων, γεγονότων κ.λ.π. Πολλές φορές σε αυτά τα banner βλέπετε κίνηση, με σκοπό να σας προκαλέσουν το ενδιαφέρον και να επισκεφθείτε την αντίστοιχη ιστοσελίδα που θα ανοίξει στον υπολογιστή σας όταν κάνετε κλικ επάνω στο banner.

BCC – Blind Carbon Copy

Σημαίνει κρυφό αντίγραφο κοινοποίησης και χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για την κοινοποίηση και αποστολή μηνύματος προς περισσότερους απο έναν παραλήπτες, χωρίς όμως οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών να είναι εμφανείς. Όταν αποστέλλουμε ταχυδρομείο σε παραλήπτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, τότε είναι σωστό να μην δημοσιεύουμε τις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις, δηλαδή να χρησιμοποιούμε το BCC στην αποστολή του μηνύματός μας.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τοποθετήσουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των παραληπτών στο πεδίο BCC που βρίσκεται στο επάνω μέρος του παράθυρου, στο οποίο γράφουμε το ηλεκτρονικό μας μήνυμα.

Bit – Binary Digit

Σημαίνει δυαδικό ψηφίο και αποτελεί την μικρότερη μονάδα αποθήκευσης στην τεχνολογία των υπολογιστών. Πρόκειται για στοιχείο του δυαδικού αριθμητικού συστήματος που αποτελείται αποκλειστικά από τα δύο ψηφία 0 και 1, τα οποία αντίστοιχα αντιπροσωπεύουν τις δύο καταστάσεις «κλειστό» και «ανοιχτό» ενός διακόπτη. Ανάλογα με το εάν είναι κλειστός ή ανοιχτός ο εκάστοτε διακόπτης μεταφέρει την πληροφορία 0 ή 1 αντίστοιχα. Όλες οι πληροφορίες στα υπολογιστικά συστήματα αποτελούνται από συστοιχίες των ψηφίων 0 και 1. Ομάδες από bit σχηματίζουν άλλες μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης πληροφορίας όπως το Byte.

Blogs

Τα blogs είναι εικονικά ημερολόγια που αποθηκεύονται στο Διαδίκτυο και μπορούν να δημιουργηθούν πολύ εύκολα από οποιονδήποτε καθώς δεν χρειάζονται ειδικές τεχνικές γνώσεις για τη δημιουργία τους. Τα blogs αποτελούνται γενικά από κείμενο και εικόνες και μπορεί να έχουν μορφή ημερολογίου.

Bluetooth

Η τεχνολογία Bluetooth παρέχει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης μεταξύ υπολογιστών γραφείου και φορητών υπολογιστών, handhelds, κινητών τηλεφώνων, βιντεοτηλεφώνων, εκτυπωτών, ψηφιακών καμερών, με την παραπάνω λίστα να μεγαλώνει συνεχώς. Η ασύρματη τεχνολογία Bluetooth χρησιμοποιεί μια παγκοσμίως διαθέσιμη ζώνη συχνότητας (2.4GHz) με διεθνή συμβατότητα.
Η τεχνολογία αυτή απαιτεί ελάχιστη ενέργεια για να λειτουργήσει και είναι απλή στη χρήση.

Bookmark

Σημαίνει «σελιδοδείκτης» και είναι ακριβώς αυτό. Σε κάποια προγράμματα ονομάζεται και «Favourites», που μπορεί να μεταφραστεί στα Ελληνικά ως «Τα αγαπημένα μου». Με τον σελιδοδείκτη μπορείτε να σημειώσετε κάποιες σελίδες που σας ενδιαφέρουν και που θέλετε να επισκεφθείτε ξανά, έτσι ώστε αργότερα να τις βρίσκετε πολύ εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να δηλώσετε ξανά ολόκληρη τη διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής.
Όταν θέλετε να προσθέσετε μια σελίδα στα «Bookmarks», τότε από το μενού του Browser επιλέγετε την αντίστοιχη επιλογή (π.χ. «Add»). Όταν θέλετε να επισκεφθείτε κάποια σελίδα από την λίστα των «Bookmarks», τότε από την λίστα αυτή κάνετε κλικ στην αντίστοιχη σελίδα.

Bootlegs

Πρόκειται για παράνομες ηχογραφήσεις ζωντανών εκτελέσεων ή ραδιοτηλεοπτικού ή άλλου προγράμματος. Η ηχογράφηση γίνεται χωρίς τη σχετική άδεια των δικαιούχων.

Browser

Πρόκειται για το πρόγραμμα που σας επιτρέπει να διαβάζετε τις σελίδες που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Τα δύο πιο γνωστά προγράμματα είναι ο Internet Explorer και ο Netscape

Navigator

Τα προγράμματα αυτά ανανεώνονται συνεχώς, και οι νέες εκδόσεις παρέχονται στο Διαδίκτυο, από όπου και μπορείτε να τις κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

Bug

Αν και στα Αγγλικά ο όρος bug σημαίνει έντομο, εδώ σημαίνει σφάλμα, και πρόκειται για προγραμματιστικό λάθος το οποίο προκαλεί προβλήματα στην λειτουργία ενός προγράμματος, έτσι ώστε να λαμβάνουμε λάθος αποτελέσματα ή να προκαλείται βλάβη στο πρόγραμμα. Στην εποχή που ο υπολογιστής αποτελείτο ακόμα από ρελέ, πολλές φορές έντομα κατέστρεφαν τις επαφές με αποτέλεσμα ο υπολογιστής να παθαίνει βλάβες. Από τότε παρέμεινε ο όρος bug, όπως και ο όρος debug, που υποδηλώνει τις ενέργειες που γίνονται για να βρεθεί και να αποκασταθεί η βλάβη.

Button

Σημαίνει κουμπί και εμφανίζεται στο Διαδίκτυο ως ένα μικρό γραφικό, το οποίο με το πάτημα του ποντικιού εκτελεί μια συγκεκριμένη εντολή. Υπάρχουν διάφορα κουμπιά, με το αντίστοιχο γραφικό τους στο Διαδίκτυο. Π.χ. θα βρείτε το κουμπί με την ένδειξη «Back» που θα σας οδηγήσει στην προηγούμενη σελίδα που επισκεφθήκατε.

Byte

Όλες οι πληροφορίες στα υπολογιστικά συστήματα αποτελούνται από συστοιχίες των ψηφίων 0 και 1, με βάση το δυαδικό σύστημα. Ομάδες από bit σχηματίζουν άλλες μεγαλύτερες μονάδες αποθήκευσης πληροφορίας, οι οποίες μεταφράζονται τελικά σε αριθμούς, ή γράμματα. Το Byte αποτελείται από μια συστοιχία 8 bit. Έτσι π.χ. η συστοιχία 00000001 αντιπροσωπεύει τον αριθμό 1, η συστοιχία 00000010 αντιπροσωπεύει τον αριθμό 2, η συστοιχία 00000011 τον αριθμό 3, κ.ο.κ.
Πολλά bytes μαζί δημιουργούν μεγαλύτερες ομάδες πληροφορίας. Έτσι 1024 bytes δημιουργούν ένα Kilobyte (KB), και 1024 Kilobyte ένα Megabyte (MB).

Cache

To Cache είναι μια περιοχή στην μνήμη του υπολογιστή σας, όπου αποθηκεύονται δεδομένα τα οποία χρησιμοποιούνται συχνά από τα προγράμματα του υπολογιστή. Από την περιοχή cache ο υπολογιστής σας έχει πολύ γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά και δεν χρειάζεται να τα αναζητήσει σε άλλα σημεία αποθήκευσης.
Οι σελίδες που επισκεφθήκατε στο Διαδίκτυο αποθηκεύονται αυτόματα στον χώρο Cache, έτσι ώστε να μην χρειάζεται νέα φόρτωσή τους την επόμενη φορά που θα τις επισκεφθείτε. Εάν νομίζετε ότι οι σελίδες αυτές έχουν αλλάξει από την τελευταία φορά που τις επισκεφθήκατε, τότε σας συμβουλεύουμε να κάνετε ανανέωση των σελίδων αυτών με το αντίστοιχο κουμπί («reload», «refresh» ή κάτι αντίστοιχο).

CC – Carbon Copy

Σημαίνει αντίγραφο κοινοποίησης και χρησιμοποιείται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για μήνυμα που κοινοποιείται και αποστέλλεται σε έναν ή περισσότερους παραλήπτες, όπου όλοι οι παραλήπτες μπορούν να δουν όλες τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των άλλων παραληπτών. Βλ. επίσης BCC.

Chat

Chat σημαίνει συνομιλώ. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική υπηρεσία, μέσω της οποίας πολλοί χρήστες μπορούν παράλληλα να στέλνουν και να διαβάζουν δακτυλογραφημένα μηνύματα σε πραγματικό χρόνο. Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα είναι το λεγόμενο Internet Relay Chat (IRC).
Όπως και σε έναν πραγματικό χώρο συνομιλίας, έτσι και στους εικονικούς χώρους των chat, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά απέναντι στους συνομιλητές μας και να σεβόμαστε τους κανονισμούς του χώρου, που συνήθως ανακοινώνονται στην πρώτη σελίδα του.

Chatroom

Πρόκειται για έναν εικονικό, ανοιχτό χώρο συνομιλίας, όπου πολλοί χρήστες μπορούν ταυτόχρονα να ανταλλάσουν μηνύματα κειμένου (μέσω του πληκτρολογίου τους) σε πραγματικό χρόνο. Ο κάθε χρήστης εγγράφεται στον χώρο συνομιλίας και με ένα userid και password μπορεί να μεταβεί στο chatroom λάβει μέρος στην συνομιλία.
Υπάρχουν πολλά chatrooms στο Διαδίκτυο, π.χ. ειδικά για παιδιά ή για ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος, μέσω των οποίων μπορούμε να γνωρίσουμε πολλά νέα άτομα σε κάθε σημείο του πλανήτη. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ποτέ, ότι είναι αδύνατον να γνωρίζουμε την πραγματική ταυτότητα των ατόμων αυτών, μιας και δεν τους βλέπουμε, ούτε τους ξέρουμε από κοντά, ούτε μπορούμε να γνωρίζουμε αν αυτά που λένε στο chatroom είναι αληθινά. Σας συμβουλέουμε να μην δημοσιεύετε ποτέ προσωπικά σας στοιχεία στα chatroom.
Όπως και σε έναν πραγματικό χώρο συνομιλίας, έτσι και στους εικονικούς χώρους των chat, πρέπει να συμπεριφερόμαστε σωστά απέναντι στους συνομιλητές μας και να σεβόμαστε τους κανονισμούς του χώρου, που συνήθως περιγράφονται στην πρώτη σελίδα του.
Βλ. επίσης Netiquette

Clan

Χρησιμοποιείται συνήθως στα διαδραστικά παιχνίδια στο Διαδίκτυο (online games) και υποδηλώνει μια ομάδα παικτών με κάποια κοινά στοιχεία, που αποφασίζουν να ενεργούν μαζί.

Client

Κάθε πρόγραμμα που λαμβάνει δεδομένα από έναν διακομιστή (server), ονομάζεται πελάτης και αυτό σημαίνει ο όρος Client. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο επικοινωνεί με έναν συγκεκριμένο διακομιστή για να λάβει ή να ανταλλάξει δεδομένα. Πολλαπλοί clients μπορούν να επικοινωνούν με έναν διακομιστή ταυτόχρονα για να ανταλλάσουν δεδομένα.
βλ. επίσης Client / Server

Client / Server

Πρόκειται για μοντέλο σχεδίασης εφαρμογών που λειτουργούν επάνω σε ένα δίκτυο, στις οποίες υπάρχουν ένας διακομιστής που παρέχει πληροφορίες και ένας ή περισσότεροι clients, οι οποίοι λαμβάνουν πληροφορίες από τον διακομιστή.
Βλ. επίσης Client και Server

Community
Πρόκειται για μια « κοινότητα», μια ομάδα χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για ένα κοινό θέμα και έτσι δημιουργούν ένα αντίστοιχο «Community». Πολλοί ιστοχώροι παρέχουν στους χρήστες τους τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε ένα Community, για ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, κ.λ.π.

Cookie

Στην γλώσσα του Διαδικτύου πρόκειται για μικρά αρχεία που δημιουργούνται αυτόματα, χωρίς να ζητηθεί η εγκρισή σας, από τους διακομιστές στον σκληρό σας δίσκο όταν επισκέπτεσθε κάποιες ιστοσελίδες. Εάν επισκεφθείτε αργότερα την ίδια ιστοσελίδα, τότε ο διακομιστής σας αναγνωρίζει από το αντίστοιχο cookie. Τα αρχεία αυτά μπορούν να περιέχουν πληροφορίες όπως ποιες ιστοσελίδες επισκεφθήκατε, πόσο χρόνο αφιερώσατε σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, και πολλά άλλα που αφορούν τις συνήθειές σας, όταν είσαστε στο Διαδίκτυο. Για αυτό οι browsers σας επιτρέπουν να απενεργοποιήσετε τα cookies.
Τα cookies διευκολύνουν την λειτουργία πολλών ιστοσελίδων, π.χ. οι ηλεκτρονικές αγορές γίνονται πολύ πιο γρήγορα με τα cookies. Η συλλογή των πληροφοριών στα cookies μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από κάποιους και για σκοπούς διαφήμισης, κάτι που προκαλεί ανησυχία.
Για να απενεργοποιήσετε τα cookies, από το μενού «Tools», κάντε κλικ στο «Internet Options», μετά κάνετε κλικ στο «Privacy», όπου μπορείτε να καθορίσετε το επίπεδο ασφαλείας σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπετε ή θα αποτρέπετε τη δημιουργία cookies.

Cracker

Πρόκειται για άτομα που, χωρίς να έχουν επίσημη και νόμιμη εξουσιοδότηση, προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστικά συστήματα.
Βλ. επίσης Hacker.

Cursor

Πρόκειται για το βελάκι που συνήθως βλέπετε στην οθόνη σας και που δείχνει τη θέση που βρίσκεστε στην οθόνη. Εάν π.χ.βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα κειμένου, ο cursor δείχνει τη θέση από την οποία μπορείτε να συνεχίσετε να δακτυλογραφείτε το κείμενό σας.

Cyberspace

Πρόκειται για τον «κυβερνοχώρο» που ακούμε όλα και πιο συχνά. Συμβολίζει τον εικονικό κόσμο στον οποίο εισερχόμαστε όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, από όπου έχουμε πρόσβαση σε χώρους που δεν υπάρχουν φυσικά, αλλά υφίστανται μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

Cybertrails

Έτσι λέγονται τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που οι άνθρωποι πάντα αφήνουν όταν χρησιμoποιούν το Διαδίκτυο και ειδικοί όπως αστυνόμοι μπορούν να τα ανιχνεύσουν. Με άλλα λόγια κανένας δεν είναι αόρατος στο Διαδίκτυο, έστω και εάν έτσι φαίνεται. Αυτό είναι καλό γιατί έτσι οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα στο Διαδίκτυο μπορούν να πιαστούν από τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που αφήνουν πίσω τους.

Database – βάση δεδομένων

Πρόκειται για μια συλλογή από πολλές πληροφορίες οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με ειδικούς συσχετισμούς και οργανώνονται στον υπολογιστή με ειδικό τρόπο, ο οποίος διευκολύνει την εύκολη αναζήτηση και λήψη τους. Έτσι π.χ., όταν ψάχνετε κάποιο εστιατόριο μέσα από ένα ευρετήριο στο Διαδίκτυο ή όταν ελέγχετε την δυνατότητα να ταξιδέψετε με μια αεροπορική εταιρία σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, η αναζήτηση και λήψη των πληροφοριών που θα λάβετε στον υπολογιστή σας γίνεται στην ειδικά σχεδιασμένη για τον εκάστοτε σκοπό βάση δεδομένων.
Data transfer

Πρόκειται για την μεταφορά των δεδομένων, ο όρος αφορά δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες θα μεταφερθούν από έναν υπολογιστή σε κάποιον άλλο ή από ένα μέρος του υπολογιστή σε κάποιο άλλο.

Data transfer rate

Πρόκειται για την ταχύτητα με την οποία γίνεται η μεταφορά των δεδομένων και που συνήθως εκφράζεται σε bits ανά δευτερόλεπτο (bps = bits per second).

Dialer

Προέρχεται από την αγγλική λέξη «dial» που σημαίνει «επιλογή». Είναι το πρόγραμμα που όταν έχετε Modem ή σύνδεση ISDN επιλέγει τον αριθμό τηλεφώνου του παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου στον οποίο είστε συνδρομητής, για να σας συνδέσει με το Διαδίκτυο.
Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο για να συνδεθείτε στο Διδίκτυο μέσω modem ή μέσω γραμμής ISDN είναι καλό να προσέχετε ότι ο αριθμός που καλείτε είναι όντως ο τοπικός αριθμός του παροχέα σας. Δυστυχώς υπάρχουν απατεώνες και ύποπτες ιστοσελίδες που με κάποιο τρόπο διακόπτουν τη σύνδεσή σας και σας επανασυνδέουν σε αριθμούς τηλεφώνων που μπορεί να αρχίζουν από 090 ή από αντίστοιχους αριθμούς στο εξωτερικό, με συνέπεια, κάθε φορά που συνδέεστε στο Δαδίκτυο να χρεώνεστε υπέρογκα ποσά στον τηλεφωνικό σας λογαριασμό. Για αυτό λοιπόν, προσοχή!

Domain

Βρίσκεται σε κάθε διαδικτυακή διεύθυνση και καθορίζει μονοσήματα μια συγκεκριμένη περιοχή. Έτσι π.χ. στην διεύθυνση http://www.safenetCY.org το «safenetCY.org» είναι ένα domain. Χρησιμοποιείται κατα τον ίδιο τρόπο που η φυσική διεύθυνσή σας χρησιμοποιείται απο τον ταχυδρόμο σας: για την εύκολη εύρεση και πρόσβαση διακομιστών σε αυτή, απο οπουδήποτε στον κόσμο.
Ένα domain αποτελείται από διάφορα μέρη, τα οποία χωρίζονται μεταξύ τους με μια τελεία. Στην τελευταία θέση δεξιά βρίσκετε πάντα το λεγόμενο Top-Level-Domain το οποίο σηματοδοτεί την χώρα από την οποία προέρχεται το domain αυτό ή κάποια ειδική κοινότητα στον κόσμο (π.χ. Κύπρος (.cy), οργανισμούς (.org), πανεπιστημιακό χώρο (.edu), κ.λ.π.). Στα αριστερά του top-level-domain βρίσκετε την ονομασία του ιστοχώρου.
Εάν θέλετε να αποκτήσετε το δικό σας domain, πρέπει πρώτα να ελέγξετε εάν το όνομα που επιλέξατε είναι ακόμα διαθέσιμο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε στην Ελλάδα πηγαίνοντας στις σελίδες του «Μητρώου Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr» στη διεύθυνση http://www.gr και εκεί να ελέγξετε εάν το όνομα που επιθυμείτε δεν έχει ήδη δοθεί σε κάποιον άλλο χρήστη.

Download

Στην καθημερινή γλώσσα των υπολογιστών μεταφράζεται ως «κατέβασμα» και υποδηλώνει τη διαδικασία αντιγραφής αρχείου μέσω δικτύου, απο κάποιον άλλο υπολογιστή προς το σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Το δίκτυο μπορεί να είναι τοπικό (εσωτερικό δίκτυο μιας επιχείρησης) ή να είναι το Διαδίκτυο, από όπου κάνετε λήψη αρχείων.
Εάν λαμβάνετε αρχεία μέσω του Διαδικτύου από ιστοσελίδες που δεν γνωρίζετε, πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς είναι δυνατόν να περιέχουν ιούς που μπορούν να προσβάλλουν τον υπολογιστή σας. Για αυτό τον λόγο, είναι καλό μετά τη μεταφορά αρχείων να τα ελέγχετε με το πρόγραμμα προστασίας από ιούς.
Βλ. επίσης Upload

Drag & Drop

Σημαίνει «μετακινώ και τοποθετώ» και πρόκειται για την δυνατότητα που υπάρχει σήμερα σε όλους τους υπολογιστές να επιλέγετε κα να μετακινείτε με το ποντίκι σας αρχεία προς κάποιο συγκεκριμένο σημείο της οθόνης σας και να τα τοποθετείτε εκεί.
Για να το κάνετε αυτό πρέπει να επιλέξετε κάποιο αρχείο με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και να κρατήσετε πατημένο το πλήκτρο αυτό μετακινώντας παράλληλα το επιλεγμένο αρχείο στη νέα του θέση. Αφού τοποθετήσετε το αρχείο στην θέση αυτή, μπορείτε να αφήσετε το πλήκτρο του ποντικιού σας.
Π.χ., εάν κάνετε κλικ σε ένα αρχείο κειμένου Word με το ποντίκι σας και με κρατημένο το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού σας το μετακινήσετε και το τοποθετήσετε μέσα στην εφαρμογή Word που έχετε ανοιχτή, αμέσως θα ανοίξει το συγκεκριμένο αρχείο στην οθόνη σας. Εάν πάλι μετακινήσετε και τοποθετήσετε το αρχείο μέσα σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (email) το αρχείο θα ενσωματωθεί ως «συνημμένο» στο μήνυμα αυτό.

DRM – Digital Rights Management

Πρόκειται για τις μεθόδους και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να προστατεύσουν την πνευματική ιδιοκτησία και τα εμπορικά δικαιώματα στο Διαδίκτυο.
Η βιομηχανία του σινεμά ή η μουσική βιομηχανία αναζητεί τις κατάλληλες τεχνικές για να προστατεύσει τα ψηφιακά έργα της από την παράνομη αντιγραφή, κάτι που συνεπάγεται μεγάλη οικονομική ζημία.
Είναι βασικό να γνωρίζουμε ότι η αντιγραφή κάποιου ψηφιακού έργου στην περίπτωση που δεν μας δίνεται ρητά τέτοια δυνατότητα από τον κάτοχό του είναι παράνομη και διώκεται από το νόμο. Αυτό ισχύει και για όλες τις πληροφορίες που αντιγράφουμε παράνομα από το Διαδίκτυο. Παράνομη αντιγραφή αρχείων γίνεται πολύ συχνά από τις νεότερες ηλικίες, για αυτό πρέπει να ελέγχουμε τις πληροφορίες που «κατεβάζουν» τα παιδιά μας και εάν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν αυτό ή αν παρανομούν, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν.

DSL – Digital Subscriber Line

DVD – Digital Versatile Disk / Digital Video Disk

Πρόκειται για τον ψηφιακό δίσκο που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε από τις κινηματογραφικές ταινίες που προσφέρονται σε DVD για να τις δούμε στο σπίτι μας. Πρόκειται για τη συνέχεια του CD και είναι ψηφιακός δίσκος στον οποίο μπορούν να αποθηκευθούν μέχι και 16 Gigabyte δεδομένων.

E-Commerce

Σημαίνει ηλεκτρονικό εμπόριο και πρόκειται για την εμπορική χρήση του Διαδικτύου, όπου μέσα από ιστοσελίδες πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιριών και δυνάμενων πελατών καθώς και πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας.
Edutainment

Ο όρος προέρχεται από τον συνδυασμό των αγγλικών όρων «education» και «entertainment», δηλαδή εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Πρόκειται για εφαρμογές που στόχο έχουν να παρέχουν πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό με τρόπο ψυχαγωγικό και συχνά με την μορφή παιχνιδιού, κάτι που βοηθάει στο να προσελκύσει και να κρατήσει το ενδιαφέρον των χρηστών τους.

E-Mail / Email

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Το γράμμα «E» σημαίνει «electronic». Μας δίνει τη δυνατότητα να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία σε άλλους χρήστες από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε λάβει μαζί με τον προσωπικό μας λογαριασμό (Account) στο Διαδίκτυο.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που στέλνουμε είναι σαν μια καρτ-ποστάλ: μπορούν στον «δρόμο» προς τον αποστολέα να διαβαστούν από άγνωστους.
Μπορούμε να στείλουμε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα από τα ειδικά προγράμματα δημιουργίας και αποστολής emails.
Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, πρέπει να δηλώσουμε σε ποια ηλεκτρονική διεύθυνση το στέλνουμε. Αντίγραφο του μηνύματος μπορούμε να στείλουμε σε άλλους παραλήπτες, τοποθετώντας τη διεύθυνσή τους στην λίστα «CC» και εάν θέλουμε οι διευθύνσεις να παραμείνουν κρυφές, στην λίστα «BCC». Στον τίτλο δηλώνουμε συνήθως το αντικείμενο του μηνύματος.
Έπειτα μπορούμε να γράψουμε στον κενό χώρο το μήνυμά μας και να συνάψουμε αρχεία. Για να το στείλουμε πρέπει να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της αποστολής (π.χ. «Send»).

E-Mail address

Είναι μια μονοσήμαντη ηλεκτρονική διεύθυνση (σαν την ταχυδρομική θυρίδα) για την αποστολή μηνυμάτων. Η ηλεκτρονική διεύθυνση αποτελείται από λατινικούς χαρακτήρες. Αρχίζει με ένα χαρακτηριστικό που έχετε επιλέξει (π.χ. το μικρό σας όνομα), ακολουθείται από τον χαρακτήρα @ και από το domain στο οποίο βρίσκεται η ηλεκτρονική σας διεύθυνση. Παράδειγμα ηλεκτρονικής διεύθυνσης είναι το cnti@cyberethics.info, το οποίο σηματοδοτεί την διεύθυνση στην οποία μπορείτε να απευθύνεστε για θέματα του παρόντος ιστοχώρου.

Emoticon

Είναι μια τεχνητή λέξη και προέρχεται από δύο αγγλικές λέξεις: «emotion» που σημαίνει συναίσθημα και «icon» που σημαίνει εικόνα. Πρόκειται λοιπόν για εικονίδια που έχουν ως στόχο να συμβολίσουν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα.
Τα σύμβολα emoticons αποτελούνται από χαρακτήρες, οι οποίοι όταν πληκτρολογούνται σε συνέχεια και διαβάζονται με το κεφάλι γυρισμένο 90 μοίρες προς τα αριστερά θυμίζουν συγκεκριμένες γκριμάτσες της γνωστής φιγούρας «Smiley». Έτσι π.χ. το emoticon 🙂 σημαίνει χαρά.
Σας παραθέτουμε εδώ μερικά από τα emoticons που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, σε chat rooms, κ.λ.π.
🙂 Χαρά
🙁 Λύπη
😉 Κλείνω το μάτι
🙂 Χαμογελάω
:)) Πλατύ χαμόγελο
😮 Έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη
😎 Φοράω γυαλιά

Encryption

Σημαίνει κρυπτογράφηση και γίνεται με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού προγράμματος που μετατρέπει («κλειδώνει») τα ψηφιακά δεδομένα με τη βοήθεια ενός κλειδιού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν από κανένα άλλο παρά μόνο από αυτόν που έχει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.
Πολλές φορές τα δεδομένα που αποστέλλονται π.χ. μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων κρυπτογραφούνται πρώτα, έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοιχτούν και να διαβαστούν όταν αποστέλλονται μέσω δικτύων.
Για την κρυπτογράφηση των δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα προγράμματα. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα είναι το λεγόμενο PGP (Pretty Good Privacy).

Error

Σημαίνει «λάθος» ή «σφάλμα» και μπορεί να το δείτε πολλές φορές να εμφανίζεται στον υπολογιστή σας. Σε αυτή την περίπτωση, ανάμεσα στις τελευταίες λειτουργίες που εκτέλεσε ο υπολογιστής σας κάτι δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί αυτή η ένδειξη.
Συνήθως η ένδειξη «error» συνοδεύεται από έναν κωδικό και μια συνοπτική περιγραφή του λάθους, που μπορεί να είναι πολύ τεχνική και ακαταλαβίστικη σε εσάς, εάν δεν έχετε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις πατήστε το πλήκτρο «ΟΚ». Εάν δεν μπορείτε να συνεχίσετε να δουλεύετε με τον υπολογιστή σας, είναι καλό να τον κλείσετε για λίγα λεπτά πριν τον εκκινήσετε ξανά.

FAQs

Πρόκειται για σύντμηση της φράσης “Frequently Asked Questions” και σημαίνει «συχνές ερωτήσεις». Είναι μια λίστα από ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από διάφορους χρήστες, μαζί με τις απαντήσεις τους. Εάν το συναντήσετε σε κάποιον ιστοχώρο όπου έχετε κάποιες απορίες και θέλετε να υποβάλλετε μια ερώτηση, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα το FAQ γιατί μπορεί ήδη να περιέχει την απάντηση που ψάχνετε, αλλά και να σας λύσει άλλες απορίες σας.

Favourites

Σημαίνει «τα αγαπημένα μου». Σε κάποια προγράμματα λέγεται και «Bookmark». Με τα Favourites μπορείτε να σημειώσετε κάποιες σελίδες που σας ενδιαφέρουν και που θέλετε να επισκεφθείτε ξανά, έτσι ώστε αργότερα να τις βρίσκετε πολύ εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να δηλώσετε ξανά ολόκληρη τη διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής.
Όταν θέλετε να προσθέσετε μια σελίδα στα «Favourites», τότε από το μενού του Browser επιλέξτε την αντίστοιχη επιλογή π.χ. «Add to Favourites». Όταν θέλετε να ενεργοποιήσετε κάποια σελίδα από την λίστα των «αγαπημένων σας», τότε από την λίστα των σελίδων που έχετε σημειώσει κάντε κλικ στην αντίστοιχη σελίδα.

Filter / Φίλτρο

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο χρησιμεύει στο να φιλτράρει συγκεκριμένα δεδομένα. Έτσι π.χ. ένα φίλτρο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας μπορεί να αποτρέψει να λαμβάνετε ανεπιθύμητα μηνύματα. Ένα φίλτρο στον browserσας μπορεί να μπλοκάρει κάποιες συγκεκριμένες σελίδες για να μην εμφανίζονται στον υπολογιστή σας.
Περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα φίλτρα μπορείτε να βρείτε στη θεματική «Φιλτράρισμα».

Firewall

Πρόκειται για μια μέθοδο ασφαλείας, ένα «τείχος» που παρεμβάλλεται μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Διαδικτύου, έτσι ώστε να προστατεύεται το εσωτερικό δίκτυο και τα δεδομένα των υπολογιστών του δικτύου αυτού από τους crackers και τους hackers.
Όλα τα δεδομένα που εισέρχονται ή εξέρχονται από δίκτυο που προστατεύεται από firewall, ελέγχονται με βάση κάποιους κανόνες που διέπουν το συγκεκριμένο firewall, και μόνο εάν είναι σύμφωνα με αυτούς μπορούν να «περάσουν».

Flash

Είναι το όνομα ενός προγράμματος το οποίο επιτρέπει σε κινούμενες εικόνες να εμφανίζονται στον υπολογιστή σας. Είναι δημοφιλές γιατί επιτρέπει τη δημιουργία αρχείων κινούμενης εικόνας χωρίς αυτά να είναι ογκώδη, έτσι ώστε εύκολα να μπορούν να μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου ή να εμφανίζονται στην οθόνη σας χωρίς να περιμένετε.
Για να μπορέσετε να δείτε τα αρχεία Flash χρειάζεστε το αντίστοιχο πρόγραμμα, το λεγόμενο «Plug-in» του «Flash Player», το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το Διαδίκτυο χωρίς κόστος. Οι νεώτερες εκδόσεις του Microsoft Internet Explorer έχουν ήδη ενσωματωμένο το πρόγραμμα αυτό.

Flash Memory

Πρόκειται για μια μικρή σε μέγεθος κάρτα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων. Π.χ. μια τέτοια κάρτα χρησιμοποιείται από τις ψηφιακές κάμερες για την αποθήκευση φωτογραφιών, που στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στον προσωπικό σας υπολογιστή μέσω του κατάλληλου προγράμματος ανάγνωσης. Οι περισσότεροι υπολογιστές σήμερα έχουν ειδική υποδοχή για την εισαγωγή της κάρτας αυτής και την αυτόματη αναγνώριση και ανάγνωσή της.

Flash Player
Βλ. Flash

Forum

Πολλές ιστοσελίδες παρέχουν φόρουμ, έναν ανοιχτό χώρο συζητήσεων γύρω από θέματα που ενδιαφέρουν πολλούς επισκέπτες. Εδώ μπορεί ένας επισκέπτης να διαβάσει τις απόψεις των άλλων, να τις σχολιάσει και να αποστείλει δικές τους σκέψεις και πληροφορίες. Ένα φόρουμ μπορεί να διευθύνεται από έναν συντονιστή.
Σε αντίθεση με τα ανοιχτά φόρουμ, υπάρχουν και τα κλειστά φόρουμ τα λεγόμενα «communities», στα οποία μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν πρόσβαση.

Freemail

Πρόκειται για δωρεάν ηλεκτρονική διεύθυνση. Κάποιες εταιρίες παρέχουν δωρεάν ηλεκτρονικές διευθύνσεις με την προϋπόθεση στο τέλος κάθε μηνύματος να υπάρχει μια μικρή διαφήμισή τους. Εάν δεν σας ενοχλεί αυτό, τότε μπορείτε να ζητήσετε και να αποκτήσετε μια τέτοια διεύθυνση από τις εταιρίες αυτές.

Freeware

Πρόκειται για προγράμματα που μπορούν να διανεμηθούν και να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα και χωρίς κόστος. Αυτού του είδους τα προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. να πουληθούν με σκοπό το κέρδος).

FTP

Είναι η συνοπτική ονομασία του «File Transfer Protocol» και πρόκειται για ένα πρωτόκολλο μεταφοράς δεδομένων μεταξύ δύο υπολογιστών. Επιτρέπει την μεταφορά αρχείων ανεξάρτητα από τον τύπο του υπολογιστή, το λειτουργικό σύστημα και τον τύπο του αρχείου που μεταφέρετε.

GIF (.gif)

Το GIF ή .gif είναι η σύντμηση του όρου «Graphics Interchange Format» και υποδεικνύει έναν τύπο αρχείου για εικόνες στο WWW. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καθώς χρειάζεται πολύ λίγο αποθηκευτικό χώρο. Με άλλα λόγια ο τύπος αρχείου GIF επιτρέπει συμπίεση ενός αρχείου κάνοντάς το μικρότερο σε μέγεθος, χωρίς όμως η εικόνα να χάνει σε ποιότητα. Αυτό μπορεί να γίνει για εικόνες που έχουν έως 256 χρώματα.
Με τον όρο «animated GIF» περιγράφομαι μια συστοιχία από εικόνες του τύπου αρχείου GIF. Οι εικόνες καθώς εμφανίζονται η μια μετά την άλλη δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης.

Gigabyte

To Gigabyte είναι μια μονάδα μέτρησης η οποία ισοδυναμεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο bits. 1 Gigabyte = 1024 Megabyte; 1 Megabyte = 1024 Kilobyte; 1 Kilobyte = 1024 Bytes, 1 Byte = 8 bit.

Google

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Η διεύθυνσή της είναιwww.google.com

Graphic card – κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή σας και μετατρέπει τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα μέσα σε ψηφιακά αρχεία (μέσα σε bytes) σε γραφικές απεικονίσεις και σε κείμενα. Η ποιότητα της κάρτας καθορίζει την ταχύτητα εμφάνισης της απεικόνισης και την ποιότητά της.
Grooming

Το grooming είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τα chat rooms για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν προσποιούμενοι ότι είναι έφηβοι.

Hacker

Ο Hacker είναι ένας έμπειρος χειριστής υπολογιστών. Στην σημερινή εποχή ο όρος αυτός έχει ταυτιστεί με κάποιον που εισέρχεται σε ξένα υπολογιστικά συστήματα χωρίς να έχει άδεια πρόσβασης.

Happy Slapping

Ο όρος αναφέρεται στη διαδικασία φωτογράφησης ή βιντεοσκόπησης σκηνών παρενόχλησης και ανταλλαγής αυτών μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων.

Hard disk

Είναι ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή σας.

Hardware

Πρόκειται για τα «χειροπιαστά» υλικά που συγκροτούν το υπολογιστικό σας σύστημα: η οθόνη σας, ο σκληρός δίσκος, ο εκτυπωτής, κ.λ.π. Διακρίνεται από το software, δηλαδή το λογισμικό, που επίσης αποτελεί μέρος του υπολογιστικού σας συστήματος.

Harmful content

Hate speech
http://en.wikipedia.org/wiki/Hate_speech

High score
Σηματοδοτεί το μέγιστο σκορ που μπορεί κανείς να πετύχει σε ένα παιχνίδι ή που έχει έως τώρα επιτευχθεί από κάποιον παίκτη.

History
Πρόκειται για λίστα, η οποία αποθηκεύει και εμφανίζει όλες τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων του Διαδικτύου που επισκεφθήκατε κατά την διάρκεια μιας χρονικής περιόδου, π.χ. σήμερα, εχθές, την προηγούμενη εβδομάδα, κ.λ.π. Η λίστα αυτή ενεργοποιείται με κλικ επάνω στο αντίστοιχο κουμπί που βρίσκεται σε όλους τους browsers.

Homepage
Πρόκειται για την αρχική σελίδα ενός διαδικτυακού τόπου που εμφανίζεται στην οθόνη σας όταν πληκτρολογείτε την διαδικτυακή του διεύθυνση. Πολλές φορές, και ενώ σερφάρετε μέσα σε ένα διαδικτυακό τόπο θα δείτε το κουμπί ή την επιλογή «home», μέσω του οποίου μπορείτε να ενεργοποιήσετε την αρχική σελίδα.

Hotline
Πρόκειται για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, μέσω της οποίας μπορούν να δοθούν πληροφορίες και συμβουλές. Στην περίπτωση του Ασφαλούς Διαδικτύου, η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στην Ελλάδα είναι η Safeline, μέσω της οποίας μπορείτε να καταγγείλετε ύποπτες ή παράνομες ιστοσελίδες.

Hot spot

Υποδεικνύει ένα δημόσιο χώρο, στον οποίο μπορεί κανείς ασύρματα να συνδεθεί στο Διαδίκτυο. Τέτοια hot spots βρίσκονται ήδη σε διάφορα σημεία δημόσιας πρόσβασης, όπως σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία, καφέ, κ.λ.π.

HTML

Πρόκειται για σύντμηση του όρου «Hypertext Markup Language». Η HTML είναι η γλώσσα με την οποία μπορούν να δημιουργηθούν σελίδες στο Διαδίκτυο, και οι οποίες μπορούν να αναγνωριστούν από κάθε υπολογιστή στον κόσμο.

http

Πρόκειται για σύντμηση του όρου «Hypertext Transfer Protocol» και είναι το πρωτόκολλο που επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Τα γράμματα «http» εμφανίζονται πάντα μπροστά από μια διαδικτυακή διεύθυνση (π.χ. http://www.safenetCY.org) υποδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η μεταβίβαση των δεδομένων.

Hyperlink

Σημαίνει σύνδεσμος, και πρόκειται για υπογραμμισμένη ή με κάποιο άλλο τρόπο επισημασμένη λέξη, φράση, ή εικόνα μέσα σε κάποια ιστοσελίδα, επάνω στην οποία μπορείτε να κάνετε «κλικ» με το ποντίκι σας για να μεταφερθείτε σε μια νέα ιστοσελίδα, η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον σύνδεσμο αυτό.
Συνήθως οι σύνδεσμοι επάνω σε κείμενο δίνονται με κάποιο χρώμα και πολλές φορές είναι υπογραμμισμένοι. Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί έναν σύνδεσμο, τότε το χρώμα αυτό αλλάζει, δίνοντάς σας έτσι την δυνατότητα να βλέπετε πολύ γρήγορα ποιους συνδέσμους έχετε ήδη επισκεφθεί.

Identity Theft

Μιλάμε για κλοπή ταυτότητας, όταν προσωπικές πληροφορίες έχουν κλαπεί και χρησιμοποιούνται παράνομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κλοπή ταυτότητας γίνεται μέσω του phishing και του pharming.

I-Mode

Πρόκειται για μια νέα τεχνολογία, με την οποία μπορείτε να λαμβάνετε φωτογραφίες, να ακούσετε ήχους να βλέπετε βίντεο και ταινίες μέσα από το κινητό σας τηλέφωνο. H τηλεφωνική σας συσκευή πρέπει να υποστηρίζει το I-Mode.

ICQ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορείτε να πληροφορείστε πότε οι φίλοι σας είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Όταν είναι συνδεδεμένοι, μπορείτε να τους καλέσετε σε chat ή να τους στείλετε μηνύματα, αρχεία κ.λ.π. που θα διαβάσουν άμεσα. Αντίστοιχη ανταγωνιστική υπηρεσία είναι το Instant Messenging Program ή Instant Messenger.

Illegal content

Instant Messenging Program

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου μπορείτε να πληροφορείστε πότε οι φίλοι σας είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο. Όταν είναι συνδεδεμένοι, μπορείτε να τους καλέσετε σε chat, ή να τους στείλετε μηνύματα, αρχεία κ.λ.π. που θα διαβάσουν άμεσα. Αντίστοιχη ανταγωνιστική υπηρεσία είναι το ICQ.

Internet

Ο αγγλικός όρος για το Διαδίκτυο. Το Internet είναι ένα τεράστιο δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους πολλά άλλα μικρά ή μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.
Πολλές φορές συγχέεται το Διαδίκτυο με τον παγκόσμιο ιστό το World Wide Web (WWW). Το WWW αποτελεί μόνο ένα μέρος του Διαδικτύου. Επιπλέον έχουμε πολλές άλλες υπηρεσίες όπως το email, chat, τα newsgroups κ.λ.π.
Internet address
Πρόκειται για μια μονοσήμαντη διεύθυνση στο Διαδίκτυο, η οποία δίδεται σε ένα υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο. Μέσω της διεύθυνσης αυτής μπορεί οποιοσδήποτε στον κόσμο να βρει τον υπολογιστή αυτό και να έχει πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες που είναι αποθηκευμένες στην διεύθυνση αυτή.
Η διεύθυνση αποτελείται από τέσσερις δεκαδικούς αριθμούς, οι οποίοι χωρίζονται από τελείες. Για παράδειγμα: 154.110.42.3.
Ο όρος Internet address είναι συνώνυμος του όρου IP address.

Internet Relay Chat

Είναι μια υπηρεσία με την οποία μπορείτε να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου με άτομα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.

Internet Service Provider

Μεταφράζεται ως «Παροχέας Υπηρεσιών Διαδικτύου». ISP ονομάζεται ένας φορέας που παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο προμηθεύοντάς σας με αντίστοιχο λογαριασμό. Οι ISPs προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη και με τις αντίστοιχες χρεώσεις (όπως π.χ. σύνδεση με modem, σύνδεση ISDN, ADSL κ.λ.π.).

IP address

Πρόκειται για μια μονοσήμαντη διεύθυνση στο Διαδίκτυο, η οποία δίδεται σε έναν υπολογιστή που είναι συνδεδεμένος στο Διαδίκτυο. Μέσω της διεύθυνσης αυτής μπορεί οποιοσδήποτε στον κόσμο να εντοπίσει τον υπολογιστή αυτό και να έχει πρόσβαση σε όλες τις ιστοσελίδες που είναι αποθηκευμένες στην διεύθυνση αυτή.
Η διεύθυνση αποτελείται από τέσσερις δεκαδικούς αριθμούς, οι οποίοι ξεχωρίζουν μεταξύ τους με τελείες. Για παράδειγμα: 154.110.42.3.
Ο όρος IP address είναι συνώνυμος του όρου Internet address. ΙP σημαίνει «Internet Protocol».

IRC

IRC είναι η σύντμηση του όρου «Internet Relay Chat». Πρόκειται για μια υπηρεσία με την οποία μπορείτε να συνομιλήσετε σε πραγματικό χρόνο μέσω του Διαδικτύου με άτομα σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας.

ISDN

ISDN είναι η σύντμηση του όρου «Integrated Services Digital Network». Πρόκειται για ένα τύπο μεταφοράς αρχείων, ο οποίος βασίζεται σε ψηφιακή τεχνολογία (σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αναλογικά τηλεφωνικά δίκτυα) επιτρέποντας υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων. Μπορείτε να συνδεθείτε στο δίκτυο ISDN μέσω μιας αντίστοιχης σύνδεσης και μιας ISDN κάρτας.

ISP

ISP είναι η σύντμηση του όρου «Internet Service Provider», στην ελληνική γλώσσα «Παροχέας Υπηρεσιών Διαδικτύου». ISP ονομάζεται ένας φορέας που παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο προμηθεύοντάς σας με έναν αντίστοιχο λογαριασμό. Οι ISPs προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων πρόσβασης στο Διαδίκτυο, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, και με τις αντίστοιχες χρεώσεις (όπως π.χ. σύνδεση με modem, σύνδεση ISDN, ADSLκ.λ.π).

Java

Γλώσσα προγραμματισμού της οποίας ο κώδικας μπορεί να αναγνωστεί και να εκτελεστεί από οποιονδήποτε υπολογιστή, ανεξάρτητα από το λειτουργικό του σύστημα. Η γλώσσα Java είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για την δημιουργία και ενσωμάτωση διαλογικών στοιχείων (interactive elements) μέσα σε μια ιστοσελίδα.

Java Applets

Μικρές εφαρμογές υλοποιημένες στην γλώσσα Java.

Joystick

Συσκευή χειρισμού η οποία χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για παιχνίδια υπολογιστών. Το joystick χρησιμοποιείται και σε μερικές επαγγελματικές εφαρμογές, όπως σχεδιαστικά προγράμματα αυτοκινήτων.

JPEG (.jpg)

Σύντμηση του όρου «Joint Photographic Experts Group». Πρόκειται για έναν τύπο αρχείου που επιτρέπει μέχρι 16.7 εκατομμύρια χρώματα και διάφορα επίπεδα συμπίεσης των δεδομένων, κάνοντας τα αντίστοιχα αρχεία εικόνων πολύ μικρότερα σε όγκο. Το επίπεδο συμπίεσης επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας, έτσι μικρότερη συμπίεση σημαίνει καλύτερη ποιότητα αλλά μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, ενώ μεγαλύτερη συμπίεση σημαίνει χειρότερη ποιότητα με μικρότερο όγκο δεδομένων.

Junk email

Περιγράφει τα ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποστέλλονται στον υπολογιστή μας και που συνήθως περιλαμβάνουν διαφημίσεις. Λέγεται επίσης και Spam email.

Keyboard

Ο αγγλικός όρος για το πληκτρολόγιο του υπολογιστή μας.

Lag

Η χρονική καθυστέρηση, π.χ. σε παιχνίδια που παίζονται online και που δημιουργείται από κακή ή αργή σύνδεση μεταξύ των υπολογιστών από τους οποίους παίζουν οι παίκτες.

LAN

LAN είναι συνοπτική ονομασία του όρου «Local Area Network». Σημαίνει τοπικό υπολογιστικό δίκτυο, στο οποίο διάφοροι υπολογιστές και περιφερειακά συστήματα, όπως εκτυπωτές, συνδέονται μεταξύ τους σε έναν περιορισμένο χώρο, συνήθως με καλώδια υψηλών ταχυτήτων. Τέτοια δίκτυα είναι πολύ συνηθισμένα σε εταιρίες και σε χώρους όπου πολλοί υπολογιστές μοιράζονται κοινά προγράμματα, δεδομένα, ή περιφερειακά.

LAN Party

Ο όρος αυτός υποδηλώνει ένα τοπικό υπολογιστικό δίκτυο, στο οποίο πολλοί παίκτες μπορούν να παίξουν μεταξύ τους online παιχνίδια. Τέτοια «LAN Party» βρίσκετε π.χ. σε εκθέσεις νέας τεχνολογίας.

Level

Είναι ο αγγλικός όρος για τη βαθμίδα. Συνήθως στον κόσμο των υπολογιστών σημαίνει βαθμίδα ή επίπεδο δυσκολίας και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα παιχνίδια, όπου υπάρχουν διάφορα επίπεδα δυσκολίας για τους παίκτες. Χαμηλά επίπεδα δυσκολίας, ξεκινώντας από το 0, σημαίνουν ότι αρχάριοι παίκτες μπορούν να παίξουν, ενώ όσο ανεβαίνει το επίπεδο δυσκολίας (1,2,3, …) το παιχνίδι γίνεται πιο δύσκολο και πιο απαιτητικό και ενδείκνυται για προχωρημένους και έμπειρους παίκτες.

Link

Σημαίνει σύνδεσμος και υποδηλώνει την σύνδεση μεταξύ διαφορετικών ιστοσελίδων. Σε μια ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε συνδέσμους είτε επάνω σε κείμενο (που είναι τότε μαρκαρισμένο με διαφορετικό χρώμα), είτε σε φωτογραφίες και γραφικά. Εάν κάνουμε «κλικ» με το ποντίκι μας επάνω σε έναν σύνδεσμο, τότε θα οδηγηθούμε στην ιστοσελίδα που κρύβεται πίσω από τον σύνδεσμο αυτό.
Συνήθως, εάν έχουμε ήδη επισκεφθεί έναν σύνδεσμο κειμένου, τότε το χρώμα του κειμένου αλλάζει, υποδηλώνοντας έτσι ότι έχουμε ήδη δει τον αντίστοιχο σύνδεσμο τουλάχιστον μια φορά.
Local Area Network

Σημαίνει τοπικό υπολογιστικό δίκτυο, στο οποίο διάφοροι υπολογιστές και περιφερειακά συστήματα, όπως εκτυπωτές, συνδέονται μεταξύ τους σε έναν περιορισμένο χώρο, συνήθως με καλώδια υψηλών ταχυτήτων. Τέτοια δίκτυα είναι πολύ συνηθισμένα σε εταιρίες και σε χώρους όπου πολλοί υπολογιστές μοιράζονται κοινά προγράμματα, δεδομένα, ή περιφερειακά. Πολλές φορές θα δείτε τον όρο αυτό με τυν συνοπτική του ονομασία LAN.

Login

Πρόκειται για την διαδικασία με την οποία συνδέεστε σε ένα υπολογιστικό δίκτυο ή στο Διαδίκτυο. Για αυτό τον λόγο χρειάζεστε έναν όνομα χρήστη (Userid) και έναν κωδικό πρόσβασης (password).
Κατά την σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο απαιτείται επίσης ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός ο οποίος σας έχει δοθεί από τον παροχέα υπηρεσιών Διαδικτύου για να σας παρέχει την πρόσβαση στο Δδιαδίκτυο, για όσο καιρό έχετε συνάψει συμφωνία με τον παροχέα αυτό.

Login name

Είναι ένα μονοσήμαντο όνομα με το οποίο συνδέεστε σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα ή στο Διαδίκτυο. Το όνομα αυτό σας δίνεται από τον διαχειριστή του συστήματος, συνήθως μαζί και με έναν κωδικό πρόσβασης (Password).

lol

Σύντμηση της αγγλικής φράσης «laughing out loud» που σημαίνει γελάω δυνατά. Βλ. επίσης Ακρώνυμα.

Mailbox

Είναι η ηλεκτρονική ταχυδρομική θυρίδα στην οποία βρίσκετε τα e-mail σας.

Malware

Ο όρος προέρχεται απο τον συνδυασμό των συνθετικών λέξεων MALicious (βλαβερό) και softWARE (λογισμικό). Πρόκειται δηλαδή για λογισμικό που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια του χρήστη και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Malware χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων οι ιοί (virus), τα σκουλήκια (worms) οι Δούρειοι Ίπποι (trojan horses) και τοSpyware.

Mailing list

Σημαίνει ταχυδρομική λίστα και πρόκειται για μια κοινή ηλεκτρονική διεύθυνση πολλών αποδεκτών. Οτιδήποτε σταλεί σε αυτή τη διεύθυνση θα ληφθεί από όλους τους παραλήπτες που είναι μέλη της λίστας. Τέτοιες λίστες χρησιμοποιούνται συχνά όταν οι αποδέκτες έχουν κοινά θέματα προς συζήτηση, οπότε πολύ γρήγορα μπορούν όλοι να ενημερωθούν για τα θέματα που τίθενται και να στείλουν απάντηση προς όλα τα μέλη.

 

Modem

Είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από τις λέξεις modulate / demodulate. To modem χρησιμοποιείται για την μεταφορά δεδομένων μεταξύ υπολογιστών. Πρόκειται για μια συσκευή η οποία μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα του υπολογιστή-αποστολέα σε αναλογικά σήματα για να μπορέσουν να μεταφερθούν μέσω τηλεφωνικών γραμμών και όταν φθάσουν στον υπολογιστή-δέκτη τα μετατρέπει πάλι σε ψηφιακά δεδομένα για να μπορέσουν να αναγνωστούν από το υπολογιστικό σύστημα. Το modem μπορεί να λειτουργεί σε διάφορες ταχύτητες όπως π.χ. στην ταχύτητα 56 Kbps.

Moblog

Το Moblog είναι μια σύνθετη λέξη από τους αγγλικούς όρους «mobile» και «weblog». Ένα moblog αποτελείται από περιεχόμενο που έχει δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας φορητής συσκευής, όπως ένα PDA (Personal Digital Assistant). To περιεχόμενο μπορεί να είναι μέρος ενός προσωπικού ημερολογίου που ανανεώνεται καθημερινά, μέχρι υλικό από πολιτικές καμπάνιες ή διαφημιστικά προγράμματα όπου υπάρχει μια πλειάδα συγγραφέων.

MP3

Είναι η συνοπτική ονομασία του όρου «Motion Picture Experts Group Audio Layer 3» και πρόκειται για μια διαδικασία με την οποία αρχεία ήχου μπορούν να συμπιεστούν σε αναλογία 12:1 σε σχέση με τον αρχικό τους όγκο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν μεγάλα αρχεία ήχου να μεταφερθούν πολύ γρήγορα. Τα αρχεία MP3 μπορούν να αναγνωσθούν από συσκευές MP3 Player ή MP3 Walkman.
Τα αρχεία MP3 χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο για την γρήγορη μεταφορά και αποθήκευση μουσικών αρχείων στον τοπικό υπολογιστή.

MUD

Είναι η συνοπτική ονομασία του όρου «Multi User Dungeons». Πρόκειται για εικονικούς κόσμους στο Διαδίκτυο, όπου διάφοροι χρήστες μπορούν να συναντηθούν εικονικά και να ανταλλάξουν πληροφορίες ή να παίξουν παιχνίδια.

Multiplayer Mode

Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει δυνατότητα πολλαπλών παικτών. Είναι η δυνατότητα ενός παιχνιδιού να επιτρέπει την παράλληλη συμμετοχή περισσότερων του ενός παικτών, οι οποίοι μπορούν να παίζουν μεταξύ τους ή και να συναγωνίζονται μεταξύ τους μέσα στο παιχνίδι.

Navigation buttons

Είναι τα κουμπιά που βλέπετε στο επάνω τμήμα του Browser σας και με τα οποία μπορείτε να πλοηγηθείτε μέσα στο Διαδίκτυο. Έτσι π.χ. τα κουμπιά «Back» και «Forward» που σας επιτρέπουν να μετακινηθείτε μεταξύ των ιστοσελίδων που έχετε επισκεφθεί, το κουμπί «Print» να εκτυπώσετε την σελίδα που βλέπετε στον υπολογιστή σας κλπ.
Netiquette

Σημαίνει σωστή συμπεριφορά στο Διαδίκτυο και πρόκειται για μια σειρά κανόνων συμπεριφοράς που θα πρέπει να ακολουθούνται στις επαφές με άλλους χρήστες στο Διαδίκτυο. Έτσι π.χ. δεν είναι σωστό να γράφουμε με κεφαλαία γράμματα όταν στέλνουμε email ή όταν συνομιλούμε σε κάποιο chat. Τα κεφαλαία γράμματα ισοδυναμούν με φωνές. Περισσότερα για το netiquette μπορείτε να βρείτε στη θεματική Chat.

Network

Πρόκειται για ένα δίκτυο υπολογιστών και περιφερειακών, συνδεδεμένων μεταξύ τους είτε με καλώδια είτε ασύρματα με σκοπό την ανταλλαγή ψηφιακών δεδομένων.
Το Διαδίκτυο είναι ένα network που αποτελείται από πολλά μεγάλα ή μικρότερα (υπο-)δίκτυα σε όλο τον κόσμο.

Newsgroup

Πρόκειται για ομάδα συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων που επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα (π.χ. κάποιος καλλιτέχνης, κάποιο βιβλίο, κλπ.). Κάθε μέλος της ομάδας μπορεί να στείλει την άποψή του η οποία και δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο και μπορεί να διαβαστεί και να σχολιαστεί από όλη την υπόλοιπη ομάδα

Newsletter

Είναι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο αποστέλλεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσω email στους αποδέκτες του. Πολλές εταιρίες και οργανισμοί παρέχουν μια τέτοια υπηρεσία στην οποία συμπεριλαμβάνουν όλα τα νέα τους, μελλοντικές εκδηλώσεις γύρω από συγκεκριμένες θεματικές, κλπ.
Η εγγραφή σε ένα newsletter γίνεται με την αποστολή της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης στον παροχέα της υπηρεσίας, έτσι ώστε να συμπεριληφθείτε στην λίστα των αποδεκτών. Πριν στείλετε την διεύθυνσή σας, είναι καλό να διαβάσετε τους όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων και να σιγουρευθείτε ότι η ηλεκτρονική σας διεύθυνση δεν θα χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, ούτε θα δοθεί σε κάποια άλλη εταιρία ή οργανισμό χωρίς εσείς να το γνωρίζετε.
Επίσης, οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να ζητήσετε να διαγραφεί η διεύθυνσή σας από την λίστα παραληπτών.

Nickname

Σημαίνει παρατσούκλι, υποκοριστικό. Στο Διαδίκτυο και ιδιαίτερα στους χώρους ανοιχτής επικοινωνίας chat οι περισσότεροι χρήστες δεν δηλώνουν το αληθινό τους όνομα αλλά επιλέγουν ένα παρατσούκλι, με το οποίο οι άλλοι μπορούν να τους αναγνωρίσουν. Έτσι μπορούν ανώνυμα να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Notebook

Είναι ένας φορητός υπολογιστής ιδιαίτερα λεπτός, μικρός (μέγεθος Α4 ή και μικρότερο) και ελαφρύς, έτσι ώστε να μπορεί να μεταφερθεί χωρίς δυσκολία.
Offline

Είναι το αντίθετο του όρου «Online» και σημαίνει ότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση με το δίκτυο. Ο υπολογιστής σας όταν είναι σε κατάσταση «offline» μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο στα δεδομένα που υπάρχουν τοπικά, δηλαδή αρχειοθετημένα στον τοπικό σκληρό δίσκο.

Online

Είναι το αντίθετο του όρου «Offline» και σημαίνει ότι υπάρχει απευθείας σύνδεση με το δίκτυο. Ο υπολογιστής σας όταν είναι σε κατάσταση «online» μπορεί να έχει πρόσβαση σε δεδομένα τόσο από τους τοπικούς δίσκους όσο και από διαδικτυακά περιβάλλοντα.

Online Banking

Οι περισσότερες τράπεζες παρέχουν σήμερα την υπηρεσία αυτή, μέσω της ιστοσελίδας τους στο Διαδίκτυο. Μέσω του Online Banking μπορείτε να κάνετε πολλές συναλλαγές χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε την τράπεζα, απλά μέσα από τον υπολογιστή σας. Είναι πολύ βασικό, η τράπεζα με την οποία συνεργάζεστε, να σας παρέχει ασφαλή πρόσβαση, και να διασφαλίζει την κωδικοποιήση όλων των δεδομένων σας έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει υποκλοπή τους από αγνώστους.

Online Service

Πρόκειται για παροχείς υπηρεσιών Διαδικτύου, οι οποίοι εκτός της υπηρεσίας πρόσβασης στο Διαδίκτυο παρέχουν στα μέλη τους επιπλέον υπηρεσίες όπως ειδική ιστοσελίδα με κάθε είδους πληροφορίες, νέα, χρηματιστήριο, πληροφορίες για ταξίδια, φόρουμ, κ.λ.π.

Operating System

Είναι το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή μας, δηλαδή το σύνολο των προγραμμάτων που αναλαμβάνουν τον έλεγχο της λειτουργίας του υπολογιστή μας. Λειτουργικά συστήματα είναι π.χ. τα Windows, το Unix, το Linux, ή το Mac OS, που βρίσκουμε στους υπολογιστές Macintosh.

P2P

P2P ή «peer to peer» σημαίνει ότι δύο υπολογιστές επικοινωνούν μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος server που να αναλαμβάνει την μεταξύ τους επικοινωνία, αλλά έχοντας μεταξύ τους άμεση σύνδεση. Για να γίνει αυτό πρέπει οι δύο υπολογιστές να έχουν το ίδιο λογισμικό, μέσω του οποίου επικοινωνούν. Έτσι π.χ. μπορούν να σταλούν ηλεκτρονικά μηνύματα ή να γίνει ανταλλαγή πληροφοριών από τον έναν υπολογιστή απευθείας στον άλλον.

Password

Σημαίνει κωδικός πρόσβασης και είναι αναγκαίος για να μπορέσετε να συνδεθείτε με κάποια υπηρεσία ή με το Διαδίκτυο. Μαζί με το όνομα χρήστη (User name) αποτελεί την ταυτότητά σας, μέσω της οποίας αποκτάτε εξουσιοδότηση στην υπηρεσία ή στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Όταν γράφετε τον κωδικό σας σε κάποιο πεδίο για να αποκτήσετε σύνδεση στην αντίστοιχη υπηρεσία, βλέπετε ότι εμφανίζονται αστεράκια «*» αντί ο κωδικός που πληκτρολογείτε. Αυτό γίνεται για να μην μπορεί κανείς να διαβάσει τον κωδικό σας.
Είναι πολύ βασικό να θυμάστε τον κωδικό σας, αλλά και να επιλέγετε κωδικό που να μην είναι εύκολο να τον μαντέψουν άγνωστοι (έτσι π.χ. δεν συνιστούμε να χρησιμοποιείται το όνομα της περιοχή που ζείτε, ή το όνομα των παιδιών σας). Επίσης, μη δίνετε σε κανέναν τον κωδικό πρόσβασής σας στο Διαδίκτυο, καθώς μαζί με το όνομα χρήστη (που συνήθως δεν είναι κρυφό) θα μπορεί να συνδέεται στο Διαδίκτυο με την δική σας ταυτότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επίσης, λάβετε υπόψη σας ότι κεφαλαία και μικρά γράμματα παίζουν ρόλο σε έναν κωδικό.

PDF

Είναι σύντομη περιγραφή του όρου «Portable Document Format». Πρόκειται για ένα ειδικό τύπο αρχείου που έχει δημιουργηθεί από την εταιρία Adobe Systems και χρησιμοποιείται ευρέως στο Διαδίκτυο για την προβολή αρχείων κειμένου. Τα αρχεία μπορούν να διαβαστούν με το ειδικό περιβάλλον Acrobat Reader, το οποίο παρέχεται δωρεάν και μπορείτε να το εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας. Συνήθως, όταν σε μια ιστοσελίδα υπάρχουν αρχεία .PDF υπάρχει και ειδική ένδειξη για το πως μπορείτε να εγκαταστήσετε τον Acrobat Reader.

PHP

Πρόκειται για γλώσσα προγραμματισμού με την οποία μπορούν να υλοποιηθούν αρκετά πολύπλοκες διαδικτυακές εφαρμογές. Επειδή είναι public domain software, γίνεται όλο και πιο δημοφιλής τόσο σε πανεπιστημιακά όσο και σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα.
Οι ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί με την γλώσσα PHP έχουν την κατάληξη .php.

Ping

Πρόκειται για την σύντμηση του όρου «Packet InterNet Groper» και είναι ένα πρόγραμμα που προσδιορίζει εάν υπάρχει σύνδεση ενός υπολογιστή με το δίκτυο. Για αυτό τον σκοπό το Ping στέλνει ένα «πακέτο δεδομένων» στον υπολογιστή που θα ελεγχθεί εάν είναι σε σύνδεση. Το πακέτο αποστέλλεται αυτόματα πίσω, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να δούμε εάν μπόρεσε να βρει τον υπολογιστή αυτό και πόσο χρόνο χρειάστηκε.

Plug-in

Πρόκειται για πρόσθετες εφαρμογές προγραμμάτων, οι οποίες αφού εγκατασταθούν δίνουν πρόσθετη λειτουργικότητα στα προγράμματα αυτά. Έτσι π.χ. μπορούμε να έχουμε ένα plug-in για το πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας Photoshop το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά φίλτρα επάνω στην εικόνα αυτή, εκτός αυτών που παρέχει το βασικό περιβάλλον του Photoshop.
Στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούνται πολλά plug-ins που μας επιτρέπουν να δούμε εικόνες, βίντεο, ήχο κλπ. μέσα από τις ιστοσελίδες. Χωρίς τα plug-ins αυτά θα μπορούσαμε να βλέπουμε μόνο τις ιστοσελίδες που έχουν υλοποιηθεί στην γλώσσα HTML ή τις φωτογραφίες της μορφής .jpg ή .gif.

 

Pretty Good Privacy (PGP)

Πρόκειται για ένα διεθνώς χρησιμοποιημένο πρόγραμμα το οποίο κωδικοποιεί τα προσωπικά δεδομένα με ειδικά κλειδιά, έτσι ώστε να μπορούν να μεταφερθούν μέσω δικτύων με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Privacy Policy

Πρόκειται ένα κείμενο στο οποίο η εταιρία δηλώνει με ποιον τρόπο χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που καταχωρούνται στην ιστοσελίδα της. Αναφέρεται αν τα δεδομένα των επισκεπτών μεταφέρονται σε μητρική ή θυγατρική εταιρία ή αν δίνονται με αντίτιμο σε τρίτους.

Proxy Server

Σημαίνει διακομιστής διαμεσολάβησης, και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο παρεμβάλλεται μεταξύ ενός διακομιστή (server) και ενός client. Στον proxy server αποθηκεύονται ιστοσελίδες που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν, έτσι εάν θελήσετε π.χ. να ξαναδείτε σελίδες με δρομολόγια πλοίων κάποιας συγκεκριμένης πλοιοκτήτριας εταιρίας, μπορείτε πολύ πιο γρήγορα να τις φορτώσετε στην οθόνη σας μέσω του proxy server σας, χωρίς να χρειαστείτε να συνδεθείτε ξανά με τον server της εταιρίας.

Public Domain Software (PD Software)

Πρόκειται για λογισμικό που έχει με σαφείς διαδικασίες απαλλαχθεί από κάθε είδους πνευματικά δικαιώματα και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί, να αντιγραφεί ή να τροποποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

RAM

Πρόκειται για σύντμηση του αγγλικού όρου «Random Access Memory», που μεταφράζεται στα ελληνικά ως «μνήμη τυχαίας προσπέλασης». Πρόκειται για ειδικό χώρο προσωρινής αποθήκευσης στον υπολογιστή σας, στον οποίο μπορούν να φορτωθούν δεδομένα του υπολογιστή σας και ο οποίος παρέχει άμεση και γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Τα περισσότερα προγράμματα χρησιμοποιούν την RAM για να αποθηκεύσουν εκεί προσωρινά τα αρχεία που επεξεργάζονται, καθώς έτσι έχουν γρηγορότερη πρόσβαση σε αυτά.
Σε αντίθεση με τα δεδομένα που βρίσκονται στον σκληρό σας δίσκο, τα δεδομένα που έχουν τοποθετηθεί στην RAM διαγράφονται όταν κλείσετε τον υπολογιστή σας.

Refresh

Ο όρος αυτός βρίσκεται στο μενού πλοήγησης του εξυπηρετητή Διαδικτύου που έχετε, τον λεγόμενο Internet Browser. Συνήθως εμφανίζεται ως εικονίδιο. Κάθε φορά που κάνετε κλικ επάνω στον όρο αυτό, ο Browser «φορτώνει» την ιστοσελίδα από την αρχή στον υπολογιστή σας.
Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί μια ιστοσελίδα, τότε σε μια νέα επίσκεψη της ίδιας σελίδας, ο υπολογιστής σας θα φορτώσει τη σελίδα αυτή από τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται τοπικά στο μηχάνημά σας (το λεγόμενοCache) και δεν θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Εάν η ιστοσελίδα έχει αλλάξει από την προηγούμενη επίσκεψή σας, τότε δεν θα μπορέσετε να δείτε τις αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο «Refresh», έτσι ώστε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο και να δείτε την ενημερωμένη ιστοσελίδα.
Βλ. επίσης Reload.

Reload

Ο όρος αυτός βρίσκεται στο μενού πλοήγησης του εξυπηρετητή Διαδικτύου που έχετε, τον λεγόμενο Internet Browser. Συνήθως εμφανίζεται ως εικονίδιο. Κάθε φορά που κάνετε κλικ επάνω στον όρο αυτό, ο Browser «φορτώνει» την ιστοσελίδα από την αρχή στον υπολογιστή σας.
Εάν έχετε ήδη επισκεφθεί μια ιστοσελίδα, τότε σε μια νέα επίσκεψη της ίδιας σελίδας, ο υπολογιστής σας θα φορτώσει τη σελίδα αυτή από τον προσωρινό χώρο αποθήκευσης που βρίσκεται τοπικά στο μηχάνημά σας (το λεγόμενοCache) και δεν θα συνδεθεί με το Διαδίκτυο. Εάν η ιστοσελίδα έχει αλλάξει από την προηγούμενη επίσκεψή σας, τότε δεν θα μπορέσετε να δείτε τις αλλαγές. Σε αυτή την περίπτωση ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε το εικονίδιο «Reload», έτσι ώστε να συνδεθείτε στο Διαδίκτυο και να δείτε την ενημερωμένη ιστοσελίδα.

rofl

Σύντμηση της αγγλικής φράσης «rolling on (the) floor laughing». Βλέπε επίσης Ακρώνυμα.

Scanner

Στην ελληνική γλώσσα σημαίνει σαρωτής και πρόκειται για μια περιφερειακή συσκευή με την οποία μπορείτε να ψηφιοποιήσετε φωτογραφίες, εικόνες, γραφικά ή ακόμα και αρχεία κειμένου και μετά να τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή σας, όπου μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία τους.

Screen

Είναι ο αγγλικός όρος για την οθόνη του υπολογιστή σας.

Search engine

Είναι οι μηχανές αναζήτησης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Με την βοήθεια μιας τέτοιας μηχανής μπορείτε να αναζητήσετε ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα.
Σε κάθε μηχανή αναζήτησης θα βρείτε μια λευκή λωρίδα δίπλα από την λέξη «Αναζήτηση» ή «Search», μέσα στη οποία μπορείτε να δακτυλογραφήσετε την λέξη ή φράση για την οποία ψάχνετε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη σας μια λίστα με τους τίτλους όλων των ιστοσελίδων, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Κάνοντας κλικ σε κάποιον τίτλο της λίστας θα οδηγηθείτε αυτόματα στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.
Καθώς το Διαδίκτυο περιέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατόν να λάβετε πάρα πολλά αποτελέσματα. Για αυτό είναι καλό να χρησιμοποιείτε όσο πιο συγκεκριμένη λέξη ή φράση μπορείτε για την αναζήτησή σας, έτσι ώστε να μεγιστοποιείτε τις πιθανότητες επιτυχούς αναζήτησης. Επίσης, τις περισσότερες φορές οι μηχανές αναζήτησης παραθέτουν τα πιο σημαντικά αποτελέσματα στις πρώτες θέσεις της λίστας των αποτελεσμάτων.

Server

Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διακομιστής» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό να παρέχει υπηρεσίες και πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές.

Shareware

Πρόκειται για προγράμματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για δοκιμαστικούς σκοπούς. Εάν μετά τη δοκιμαστική περίοδο αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα τότε πρέπει να πληρώσετε το αντίστοιχο αντίτιμο αγοράς του ή δικαιώματος χρήσης του.

Shockwave

Πρόκειται για έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείου που επιτρέπει την αναπαραγωγή διαδραστικών πολυμεσικών παρουσιάσεων με κείμενο, εικόνα, ήχο, κίνηση, βίντεο (multimedia) σε ιστοσελίδες μέσα στο Διαδίκτυο.
Για να μπορέσετε να δείτε τις παρουσιάσεις αυτές στις ιστοσελίδες που παρέχονται πρέπει να έχετε το αντίστοιχο πρόγραμμα plug in, το Shockwave Player, το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το Διαδίκτυο χωρίς κόστος. Συνήθως οι ιστοσελίδες με περιεχόμενο τύπου Shockwave περιέχουν και πληροφορίες για το πού μπορείτε να βρείτε και να εγκαταστήσετε τον Player στον υπολογιστή σας.

SMS

Είναι σύντμηση του αγγλικού όρου Short Message Service ή Short Message System και αναφέρεται στα σύντομα μηνύματα κειμένου που στέλνουμε μέσω των κινητών μας τηλεφώνων. SMS μπορούν να σταλούν και μέσω του Διαδικτύου σε κάποια κινητή συσκευή τηλεφώνου.

Spyware

Είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να προσκολληθεί κρυφά σε αρχεία που κατεβάζετε από το Διαδίκτυο. Μόλις κατέβει, αυτοεγκαθίσταται στον υπολογιστή σας και ξεκινά την παρακολούθηση της διαδικτυακής σας δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφει αποστέλλονται τότε σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρίες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό σας προφίλ και να ξεκινήσουν να σας στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας.

Software

Πρόκειται για το λογισμικό του υπολογιστικού σας συστήματος και όλα τα προγράμματα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται από τον υπολογιστή σας για την λειτουργία του και για την επεξεργασία των δεδομένων.

Software license

Άδεια χρήσης λογισμικού. Πρόκειται για νομική συμφωνία που συνοδεύει όλα τα εμπορικά προγράμματα λογισμικού και η οποία καθορίζει επακριβώς τα δικαιώματα χρήσης του λογισμικού αυτού από τους αγοραστές του.

Sound card

Σημαίνει κάρτα ήχου και αναλαμβάνει την αναπαραγωγή φωνής και μουσικής στον προσωπικό σας υπολογιστή.

Spam

Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα που βρίσκουμε στο ταχυδρομείο μας, και που συνήθως αποτελούνται από διαφημίσεις εταιριών ή προϊόντων τους.
Με τη βοήθεια φίλτρων μπορείτε να αποφύγετε ένα μεγάλο μέρος των ανεπιθύμητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Οι περισσότεροι Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου παρέχουν τέτοια φίλτρα στους χρήστες τους, οπότε μπορείτε να ρωτήσετε τον δικό σας ISP σχετικά με την προστασία που σας παρέχει.

Streaming audio

Μέθοδος αποστολής δεδομένων ήχου, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να ακούσουμε ένα streaming audio πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να φορτωθεί το αρχείο ήχου στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων ήχου.

Streaming video

Μέθοδος αποστολής δεδομένων βίντεο, που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να δούμε ένα streaming video πολύ γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση στον υπολογιστή μας, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να φορτωθεί το βίντεο στον υπολογιστή, όπως γίνεται με άλλους τύπους αρχείων βίντεο.

Surf

Σίγουρα έχετε ακούσει τον όρο «σερφάρω στο Διαδίκτυο», που προέρχεται από τον αντίστοιχο αγγλικό «surfing the Internet». Γενικά, ο όρος αυτός σημαίνει την επίσκεψη ιστοσελίδων και την μεταφορά από ιστοχώρο σε ιστοχώρο μέσω των συνδέσμων που παρέχονται μέσα στις ιστοσελίδες.

Tag

Σημαίνει ετικέτα, ή δείκτης και χρησιμοποιείται για τη συγγραφή κώδικα στη γλώσσα προγραμματισμού HTML. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται και για την μορφοποίηση γραμματοσειρών ή την αλλαγή χρωμάτων σε κάποιο κείμενο, τον ορισμό συνδέσμου απο εικόνα ή κείμενο προς άλλο ιστοχώρο και γενικότερα για να ορίσει τον τρόπο με τον οποίο το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας θα εμφανίζεται στην οθόνη σας.
Τα tags περιγράφονται ανάμεσα στους χαρακτήρες <> και </>. Έτσι π.χ. το tag:
<b> Καλησπέρα </b>
καθορίζει ότι η λέξη «Καλησπέρα» θα εμφανισθεί με έντονη γραφή.

Tag Image File Format (TIFF)

Πρόκειται για ένα πολύ διαδεδομένο τύπο αρχείου για την αποθήκευση εικόνων. Τα αρχεία αυτού του τύπου έχουν κατάληξη .tiff και μπορούν να είναι οποιασδήποτε ανάλυσης, ασπρόμαυρα, σε αποχρώσεις του γκρίζου ή έγχρωμα.
Top Level Domain
βλ. Domain

Trojan horse

Σημαίνει επακριβώς αυτό που υποδηλώνει, δηλαδή «Δούρειος ίππος» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο, εάν και φαίνεται να λειτουργεί με νόμιμο τρόπο, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον υπολογιστή σας, όπως ένας ιός. Λέγεται έτσι, γιατί μπορεί να εισέλθει στον υπολογιστή σας μέσω λειτουργιών που θεωρούνται αβλαβείς, όπως μέσω ενός παιχνιδιού ή ακόμα μέσω ενός προγράμματος αναζήτησης ιών. Κατά κανόνα, ένας δούρειος ίππος δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, όπως συχνά συμβαίνει με έναν ιό.

Unauthorized access

Σημαίνει μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και μπορεί να εμφανιστεί κάποιες φορές στον υπολογιστή σας, όταν προσπαθείτε να συνδεθείτε σε κάποια ιστοσελίδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, σας γνωστοποιείται ότι προσπαθείτε να εισέρθετε σε έναν ιστοχώρο που είναι προσβάσιμος μόνο από μια συγκεκριμένη ομάδα χρηστών, στην οποία εσείς δεν ανήκετε.

Update

Σημαίνει ενημέρωση των δεδομένων στην τελευταία τους μορφή / κατάσταση. Για παράδειγμα, εάν γράφετε κάποιο κείμενο στο Word, η εντολή «Save» θα ενημερώσει το αποθηκευμένο αρχείο έτσι ώστε να περιέχει όλα τα δεδομένα που έχετε γράψει μέχρι εκείνη την στιγμή.
Σε μια βάση δεδομένων η εντολή Update μπορεί να σημαίνει προσθήκη, διαγραφή ή μετατροπή κάποιων δεδομένων.
Επίσης, πολλά λογισμικά προγράμματα διαθέτουν κατά καιρούς «Updates», δηλαδή αναβαθμίσεις που ενημερώνουν το λογισμικό και που τις περισσότερες φορές λύνουν προβλήματα παλαιότερων εκδόσεων ή προσθέτουν κάποιες καινούριες λειτουργίες.

Upload

Με τον όρο upload («ανεβάζω») υποδηλώνεται η αποστολή δεδομένων από τον υπολογιστή μας σε έναν άλλο υπολογιστή ή στο (Δια)δίκτυο, επιτρέποντας έτσι την πρόσβαση στα δεδομένα αυτά από άλλους χρήστες. Είναι το αντίθετο του όρου Download.

URL

Είναι η σύντμηση του αγγλικού όρου «Uniform Resource Locator» και μπορεί να μεταφραστεί ως μονοσήμαντος εντοπιστής πηγής, δηλαδή, περιφραστικά ως μονοσήμαντο σημείο αποθήκευσης κάποιων δεδομένων. Με τον όρο περιγράφεται μια διαδικτυακή διεύθυνση, με την οποία μεταφέρεστε σε κάποιο πολύ συγκεκριμένο (μονοσήμαντο) ιστοχώρο στο Διαδίκτυο. Κάθε URL υπάρχει μία και μόνο φορά στον κόσμο.
Π.χ. το URL http://www.saferinternet.gr/Portals/0/docs/card1.pdf περιγράφει:
Σφάλμα! Η αναφορά του δεσμού δεν είναι έγκυρη. το πρωτόκολλο με το οποίο θα αποσταλούν τα δεδομένα
www: ότι πρόκειται για τον παγκόσμιο ιστό
saferinternet : το όνομα του ιστοχώρου
gr : σε ποια χώρα βρίσκεται ο ιστοχώρος
Portals/0/docs: τον κατάλογο μέσα στον οποίo βρίσκεται η πληροφορία που ψάχνουμε
card1.pdf : το αρχείο με την πληροφορία, σε μορφή Adobe PDF.

User

Σημαίνει χρήστης και στον κόσμο των υπολογιστών είναι ο καθένας μας που ασχολείται με κάποιο υπολογιστικό σύστημα ή που σερφάρει στο Διαδίκτυο.

User interface

Είναι το περιβάλλον επικοινωνίας σας με τον υπολογιστή σας, δηλαδή όλα τα μενού και τα εικονίδια που βλέπετε στην οθόνη σας και που μπορείτε με ειδικές ρυθμίσεις και προγράμματα να χρησιμοποιήσετε για να επεξεργαστείτε τα δεδομένα του υπολογιστή σας. Πολλές φορές θα ακούσουμε και τον όρο Graphical User Interface ή συνοπτικά GUI (δηλαδή γραφικό περιβάλλον επικοινωνίας), καθώς στην οθόνη σας βλέπετε πολλές γραφικές αναπαραστάσεις, εικονίδια, παράθυρα και κουμπιά με τα οποία ελέγχονται και ενεργοποιούνται αντίστοιχες λειτουργίες του υπολογιστή σας.

Username

Κάθε χρήστης του Διαδικτύου έχει ένα προσωπικό όνομα χρήστη, το λεγόμενο «Username». Ο χρήστης μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιεί το αληθινό του όνομα ή ένα οποιαδήποτε άλλο που θα επιλέξει.
Για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα όνομα χρήστη και ένας κωδικός πρόσβασης (password).
Ακόμα και αν βρισκόμαστε μέσα στο Διαδίκτυο, είναι δυνατόν να χρειαστεί να ξαναδώσουμε το username μας, όταν θέλουμε να λάβουμε μέρος σε κάποιο φόρουμ, ή σε κάποιο χώρο ανοιχτής συνομιλίας. Σε τέτοια περίπτωση μπορούμε συνήθως να επιλέξουμε ένα νέο όνομα χρήστη, ή ένα παρατσούκλι.

Viral Marketing
http://en.wikipedia.org/wiki/Viral_marketing

Virtual Reality

Σημαίνει εικονική πραγματικότητα και περιγράφει έναν κόσμο που έχει δημιουργηθεί με τους υπολογιστές και που στην πραγματικότητα δεν είναι υπαρκτός, όμως μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου χώρου, στον οποίο με ειδικά εργαλεία μπορούμε εικονικά να κινηθούμε. Παραδείγματος χάρη, με την βοήθεια ειδικών γυαλιών μπορούμε να αποκτήσουμε την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στον εικονικό τρισδιάστατο χώρο, με την βοήθεια ενός ειδικού γαντιού που συνδέεται με τον υπολογιστή μας μπορούμε να αναμεταδώσουμε αληθινές μας κινήσεις όπως με το χέρι μας να μετακινήσουμε αντικείμενα μέσα στον εικονικό χώρο.
Σκηνές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται πάρα πολύ σε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Εκεί οι παίκτες αποκτούν τον «εικονικό εαυτό τους» το λεγόμενο Avatar, με το οποίο επικοινωνούν με τους άλλους παίκτες-Avatars και με το οποίο μπορούν να παίξουν μέσα στο παιχνίδι.
Virus

Σημαίνει ιός. Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να «εισβάλει» στον υπολογιστή σας και να δημιουργεί ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως να μην μπορείτε να ανοίξετε τον υπολογιστή σας, οι εφαρμογές που χρησιμοποιείτε να μην μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ή να σας εμφανίζονται ξαφνικά διάφορες φιγούρες στην οθόνη σας. Ένα ιός μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες (όπως την καταστροφή αρχείων σας από τον σκληρό σας δίσκο).
Ο ιός είναι ανεξάρτητο πρόγραμμα, που μπορεί να «κολλήσει» σε ένα οποιοδήποτε αρχείο και έτσι να μεταφερθεί με κάποιο μέσο μετάδοσης δεδομένων σε έναν υπολογιστή. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να «κολλήσετε» κάποιον ιό από ξένα αρχεία, που είτε μεταφέρονται με μια δισκέτα, είτε τα κατεβάζετε από το Διαδίκτυο, είτε σας αποστέλλονται μαζί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από τα παραπάνω, ο πιο συνήθης τρόπος για να κολλήσει ο υπολογιστής σας ιό είναι μέσω email. Για αυτό τον λόγο είναι πολύ βασικό να ανοίγετε μόνο εκείνα τα αρχεία που ξέρετε από ποιον προέρχονται και εάν είναι δυνατόν να ελέγχετε τα αρχεία αυτά πριν τα ανοίξετε για ιούς με ειδικά προγράμματα προστασίας. Τέτοια προγράμματα διατίθενται ευρέως στο εμπόριο.

Warez

Όρος που περιγράφει παράνομα αντίγραφα εμπορικού λογισμικού που μπορεί κανείς να βρει και να κατεβάσει στο Διαδίκτυο, δίχως φυσικά να πληρώσει το αντίστοιχο αντίτιμο στο νόμιμο κάτοχο του λογισμικού και δίχως να σεβαστεί τον νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων και περί αντιγραφής λογισμικού.
Όποιος πουλάει ή αγοράζει παράνομα αντίγραφα προγραμμάτων πρέπει να γνωρίζει ότι παρανομεί και ως φυσικό ή νομικό πρόσωπο με τις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις.

Webcam

Πρόκειται για μικρή ψηφιακή κάμερα χαμηλής ανάλυσης, η οποία χρησιμοποιείται πολύ συχνά για αποστολή εικόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από το Διαδίκτυο ή ακόμα και για τηλεδιάσκεψη. Π.χ. μπορείτε μέσα από το Διαδίκτυο να δείτε φωτογραφίες ενός συγκεκριμένου σημείου ενός αυτοκινητόδρομου σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Συχνά η κάμερα αυτή ονομάζεται και Livecam.
Κάποιες κάμερες παρέχουν εκτός των φωτογραφιών και τη δυνατότητα κινούμενης εικόνας σε τύπο αρχείου Streaming Video.

Webmaster

Έτσι λέγεται ο υπεύθυνος των ιστοσελίδων, ο οποίος και ασχολείται με την δημιουργία και την σωστή λειτουργία των ιστοσελίδων και των συνδέσμων (hyperlinks) ενός συγκεκριμένου χώρου (π.χ. μιας εταιρίας, ενός οργανισμού, ενός Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου, κλπ).
Συνήθως στον ιστοχώρο δίδεται το email του Webmaster, έτσι ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του για να του διαβιβάσετε κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε με την ανάγνωση ή την λειτουργία των ιστοσελίδων.
Web page

Πρόκειται για τον αγγλικό όρο της ιστοσελίδας. Η ιστοσελίδα είναι ένα αρχείο που έχει δημιουργηθεί στην γλώσσαHTML και που μπορεί να αναγνωριστεί από έναν Browser, για να εμφανίσει το περιεχόμενο του αρχείου αυτού στην οθόνη σας.

Web server

Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διακομιστής του Διαδικτύου» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό να παρέχει υπηρεσίες και πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές.
Ο Web server είναι αυτός που λαμβάνει τα αιτήματα για αναζήτηση πληροφοριών από τους web browsers και που μετά παρέχει αυτές τις πληροφορίες για τις επιθυμητές ιστοσελίδες, τα αρχεία, και τα προγράμματα, και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία του έχει ζητηθεί.
Κάθε υπηρεσία, εταιρία κ.λ.π. που έχει δικές της ιστοσελίδες, τις αποθηκεύει σε κάποιον server, έτσι ώστε να μπορούν να είναι προσβάσιμες από οπουδήποτε στον κόσμο.

Website

Ο όρος αυτός περιγράφει μια συγκεκριμένη τοποθεσία στο WWW, στην οποία έχετε πρόσβαση με την διαδικτυακή της διεύθυνση URL. Ένα website περιέχει πολλές ιστοσελίδες.

Worm

Σημαίνει σκουλήκι και πρόκειται για ένα είδους ιού, με μοναδικό σκοπό να αλλοιώσει τα δεδομένα του υπολογιστή σας, προκαλώντας έτσι ανεπανόρθωτες βλάβες.
Βλ. επίσης Virus

WWW

WWW είναι η σύντμηση του αγγλικού όρου World Wide Web, στα ελληνικά του Παγκόσμιου Ιστού. Το WWW είναι μέρος του Διαδικτύου.
To WWW δημιουργήθηκε το 1989 στο Ελβετικό Ινστιτούτο Ατομικής Φυσικής CERN, από τον Robert Cailliau και τον Tim Berners-Lee.
Μέσα από το WWW έχετε πρόσβαση σε εκατομμύρια σελίδες με κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο, γραφικές απεικοινίσεις, κλπ. Οι σελίδες αυτές λέγονται ιστοσελίδες και δημιουργούνται με την βοήθεια της γλώσσας HTML.

ZIP (.zip)
Πρόκειται για πολύ διαδεδομένο τύπο συμπίεσης αρχείων με τον οποίο επιτυγχάνεται ελλάτωση (πολλές φορές σε μεγάλο βαθμό) του όγκου των δεδομένων με αποτέλεσμα το συμπιεσμένο αρχείο να καταλαμβάνει πολύ λιγότερο χώρο στον σκληρό σας δίσκο και να είναι πολύ γρηγορότερη η αποστολή του μέσω δικτύου. Η συμπίεση γίνεται με ειδικό πρόγραμμα που μπορεί να συμπιέσει από μεμονωμένα αρχεία μέχρι και ολόκληρους καταλόγους αρχείων, εξοικονομώντας έτσι πάρα πολύ χώρο. Η αποσυμπίεση των αρχείων στην αρχική τους μορφή γίνεται πάλι με κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα. Στους νεώτερους υπολογιστές τα προγράμματα ZIP είναι ενσωματωμένα στις επιλογές διαχείρισης ενός αρχείου, κάνοντας δεξί κλικ στο ποντίκι σας.